Разходка из световната тенис империя

Вестник „България Сега”, Чикаго Ви кани на една емоционална и атрактивна разходка из  просторите на световната тенис империя. Ще бъде много приятно събитие, защото там ще бъдем и с един наш сънародник, младият престолонаследник на тази благородна, мирна и достолепна  империя на великолепния спорт,  населена с енергични и красиви хора от всички възрасти, език и вяра, идеи и благородни стремежи, които изповядват нейните жители…
Ще ви преведем през различните нива на един прекрасен спорт и изкуство. Ще стигнем и най-високото – където начело стои Финалът, Мастерс на най-добрите, където са и  четирите турнира от Големия шлем, под егидата Световната тенис федерация – Откритото първенство на Австралия, Ролан Гарос, Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ. Ще надникнем и в техните ужасно дълбоки джобове където наградните фондове изглеждат бездънни. На върха е била преди десетилетия Мануела Малеева, която заедно с американеца Гълкинсон са шампиони на Откритото първенство на САЩ по двойки.
Но ето че и само преди броени дни великолепният български тенисист и един от най-изявените надежди на съвременния тенис, Григор Димитров, победи на Уимбълдън  миналогодишния шампион на турнира и игра  полуфинал срещу Новак Джокович.  Оспорваният двубой и фантастично отиграните топки, както и  широкият диапозон от Най-фантастичният тенисист, разбира се Макенроу..тенис умение  у българина изведнъж го постави в центъра на тенис пространството на  нашата планета. Името на България и авторитетът на страната ни се чу по всички краища на света.  Светът видя най-младия, но вече  готов и закален  лидер в тениса, готов да тръгне по своя  път на покорител на всеки един  от тези шеметни върхове от Големия шлем – Уимбълдън, Откритото първенство на САЩ, където го очакваме съвсем скоро,  Ролан Гарос и  Аустралия Оупън.
Уибълдънската сага на Григор Димитров събуди и у нас, в редакцията на в.„България Сега”, Чикаго, желанието и амбицията да представим пред нашите читатели приказния  свят на тениса по нашата планета.
След настоящата „уводна” и обща в своята информация статия, ние ще Ви представим в няколко последователни броя световните тенис организации и турнирите, които те организират. Всеизвестно е, че над тенис-кортовете по света Слънцето грее вечно, то не залязва, и всеки ден, всеки час и всяка минута дори, по тези кортове се играе тенис, състезават се деца, младежи, любители и световни майстори, възрастни и дори много, много възрастни хора. Защото любовта към тениса няма възрастови граници, няма разлика по пол, цвят на кожата, вяра, бедност и богатство, учени степени или професия!
Бум-бум, Борис Бекер!Ще  посетим и нивото от така наречения „ Masters 1000, ATP World Tour”. Турнирите му се играят в Синсинати, Индиан Уелс, Мадрид, Маями, Монте Карло, Монреал, Париж, Рим и Шанхай. Наградният фонд при тези турнири започва от 2 450 000 долара и расте нагоре. На „Шанхай 2013” /7 – 13 октомври/,  китайците раздадоха  6 211 445 долара.
Следващото ниво са турнирите “500 ATP World Tour”, в чийто състав влизат  Акапулко, Барселона, Базел, Пекин, Дубай, Хамбург, Мемфис, Ротердам,  Токио, Валенсия, Вашингтон. 
Може би ще потърсим и „нашето ниво”, където бихме могли да кръстосаме ракети със сериозни противници? Струва ми се, обаче, че  турнирите “250 ATP World Tour”, в които са включени 40 състезания, все още не са от нашата мярка… Сред тях са Атланта, Банкок, Брисбейн, Букурещ, Буенос-Айрес, Хюстън, Куала Лумпур, Лондон, Москва, Легендата Крис ЕвертМюнхен, Ница, Сао Пауло, Щутгарт, Сидни, Виена, Загреб и, разбира се, Стокхолм, турнирът  игран от 14 до 20 октомври  2013 г., който бе спечелен от Григор Димитров.
По нашата черга може да се окажат масовите тенис-турнири със световната марка. „Чаланджър”, които годишно се играят в 146 града по света. Дори и при тях се раздават сладки премии. Минималният награден фонд на такъв турнир започва от 25 000 долара.
Най-масов световен спорт пада  при тениса от „Фючърс турнирите”. Такива се организират  най-малко 365 пъти годишно…
И ето че дори само от един поглед върху тези знаменити тенис-схеми ни се завъртява главата! И то на базата само на универсалните турнири, а съществуват и серии, организирани  специално от Женската тенис-асоциация, детски и младежки турнири, има  да говорим много и за отборните турнири като „Купа Дейвис” и пр.
Така че след тези малко общи  приказки, очаквайте  поредицата материали на в.„България Сега”,  в които страница по страница ще разкриваме историята на тениса, неговата същност,  днешното му състояние, защо този спорт е толкова магнетичен, неговата турнирна структура,  и не на последно място  България и нашия сънародник Григтор Димитров, когото  в момента можем да поздравим  в аванс като младия престолонаследник на Световната Тенис-империя!
До нови срещи на страниците на в.„България Сега”, Чикаго!

Климент Величков
в.„България Сега”, Чикаго