Милост за Майсторите!

Цял свят видя как изглежда съвременният футболен тероризъм. Не се помни друга по-голяма истерия, свързана с умишленото травмиране на един футболист. Ако греша в квалификацията – престъплението ми е все пак по-малко отколкото това на Хуан Камило Суниги. Не съм счупил ничий гръбнак или глава и всеки може да мисли по друг начин. Докато колумбийският футболен палач уби безвъзвратно великото събитие, което очакваше Неймар в своя млад живот. Заедно с огромната радост и надежда на стотици милиони любители на футбола, които очакваха да видят играта му…  Както и триумфа на една водена от него Бразилия.
 Неймар беше… уви – „беше”, защото ще бъде чудо пратено от Небето, ако го видим отново на игра в този мондиал…   Няма го вече на терена онзи майстор,  който осигурява очакваната артистичност от бразилския отбор. Няма ги и ярките изригвания на футболния му гении, които можеха да поставят Световната купа в кратката на Бразилия.
Помни се световният финал през 1954-та, когато контузията на звездата Пушкаш извади от релсите страхотния отбор на Унгария по онова време и Германия, неочаквано от никого, стана световен шампион. Ще бъде наистина чудо, ако Бразилия се справи с постигналото я нещастие, както и дисквалифицирането  за жълти картони на капитана  Тиаго Силва, и изиграе успешен финал.
… Трагедията се разигра в 87-та минута на четвъртфиналната среща Бразилия – Колумбия, когато почти в центъра на терена, без никаква опасност за гол, със спринтьорско засилване върху гърба на Неймар скочи Сунига с насочено като копие коляно в гръбначния стълб и лакет в тила на жертвата си. Неймар се струполи като подкосен на терена, разтърсван от гърчовете на ужасяваща болка.
Светът видя в крупния план на телевизиите изкривеното от болка лице на футболния кумир.  На терена нахълтаха медиците, които внимателно го поставиха на носилка и Неймар пое своя път на падаща звезда.. В болницата откриват счупване на третия гръбначен прешлен. В началото Неймар  не чувства краката си. Ако ударът е бил няколко милиметра по долу, или горе, той вероятно би завършил живота си в инвалидна  количка.
За щастие, няма неврологични травми и след месец – два лекарите се надяват да разкрият с по-голяма сигурност своите прогнози за бъдещата  футболна кариера на Неймар. Повече като молитва се носят оптимистичните фантазии на хора, които очакват да видят Неймар още тази седмица – отново в игра…
… Съдията предупреди устно автора на този най-гледан по света атентат, че ако още веднъж направи пак такова нещо, представяте ли си – ще му вдигне жълт картон! Разликата е като от небето до земята с един предишен случай – когато Суарес беше ухапал фланелката на рамото на един от бранителите – десетина пъти претъркаляли го вече по терена, защото много искаше да вкара гол. За което го изгониха веднага като прокажен, дисквалифицираха го месеци да не играе,  взеха му чувал с пари… Но ако Суарес беше само  счупил главата на ухапания – сигурно и той щеше да получи устно предупреждение – друг път да внимава!
По повод на този случай Роналдо, големият бразилски ас от близкото минало, каза:
– Бразилия загуби много важен играч, но това не означава, че срещу Германия отборът няма да е мотивиран. Не смятам, че колумбийците  нарочно бяха набелязали Неймар, но определено Сунига имаше намерение да го контузи. Това беше много агресивен и грозен сблъсък. Сигурен съм, че мачът с Германия ще е достоен за този фантастичен като цяло шампионат. Неймар и Тиаго Силва ще липсват, но отборът е длъжен да намери сили и да преодолее този тежък момент.
Хората, за които футболът е както една мъжествена, така и красива и благородна игра, продължават да коментират случилото се.
– Ето такива неща се случват, когато съдиите не са способни или имат нареждане да не спират брутални фаулове – каза  по време на своя коментар по ARD Шол, бивш футболист на „Байерн”. –   Ако това се допуска,  истинският футбол ще бъде унищожен. На лице е   голям проблем. Това не е вече моят спорт! Това беше гладиаторска битка, която нямаше нищо общо с футбола. Играчите виждат, че могат да правят такива неща и да не бъдат наказвани. За какво говорим тогава, къде е футболът?
– Този съдия беше истинско бедствие! – каза  Бразилският телевизионен коментатор Галвао Буено .
– От една страна, това е хубаво за Германия, от друга обаче, е лошо за футбола –  заяви след мача Лотар Матеус , звездата на немския футбол, който беше и треньор на българския национален отбор,   по повод контузията на Неймар и отпадането му от мачовете до края на мондиала.
 … На шампионата досега имаше  поне 333 откровени опити за изпращане на пациенти във „Втора хирургия”, брадви, секири, тесли, любими хватки от кеча на Скалата¸ Животното и други символи на високо развитата ни днешна цивилизация, които съдиите наблюдаваха с олимпийско спокойствие и безгрижие.
Майсторите в играта прекарваха  половината от времето си на терена не в демонстрация на своето изкуство, а проснати на земята, блъснати, сгазени и омърсени като от стар парен локомотив, а впечатлението бе, че наблюдаваме американски футбол… Само че футболистите все още нямат каски и брони и все още с ръцете си могат само да блъскат и използуват  някои от техниките от  МММ, но като че не е далеч времето, когато ще могат и официално да използуват  всичките, включително  „удушаване”  или нокаутиране на противника .
ФИФА нареди  играчите да се снимат зад огромни плакати  разбиващи расизма във футбола, но сега като че тероризмът  по време на мача е много по-опасен. Нещо, което съдиите не виждат, или не трябва да виждат.
В звънтящата от конспирации „световна общност”  на хората се привижда какво ли не! Например, дали   Хуан Камило Суниги не ликвидира фактора Неймар в бразилския отбор  по поръчката на световната хазартна мафия, която ще спечели планина от пари, ако  фаворитът  Бразилия се издъни? Какво тук значи някакъв си Неймар  и третият  прешлен от гръбнака му?!
И не футболът в случая е библейският грешник,  той е жертвата на различните видове финансов карцер и чума, които се настаняват в неговия двор.
В тази атмосфера недоумение буди бездействието на  собствениците на футболните звезди, примерно, от „Барселона „  и цяла верига от други клубове , които притежават  гениални играчи за стотици милиони и не предприемат нищо срещу публичните екзекуции на  умения и таланти у техните майстори.  
… И какво става сега, часове преди полуфиналните мачове, когато се пишат тези редове?  Най-вероятно е, че Неймар няма да украси  повече Двадесетото световно първенство по футбол в своята родина със своето  артистично и уникално футболно изкуство. Като че нищо не може да помогне на това футболно божество за неизчислимо много хора.  Един як  ритник насред Световното първенство е много по-силен от  цялата торсида.  Нищо, че пет  минути след произшествието световният туитър е бил препълнен с  500 000  пъти гореща съпричастност и поддръжка на Неймар! След час неговите пишещи приятели става 1 300 000! Единствената стъпка срещу злото засега е отговорът на самия Неймар:
„Жалко, моята мечта да играя на финала на Световното първенство, в моята Бразилия,  не се осъществява. Но аз съм уверен, че моите съотборници ще направят всичко възможно мечтата ни да станем шампиони да се сбъдне. Дай Бог да сторят това, сърцето ми ще бъде с тях! И всички бразилци да отпразнуваме велик  празник!”

Климент Величков
в. „България Сега”, Чикаго