Бразилия скри най-доброто от света

До края на световното остават дни. А експертите вече се питат защо Бразилия пропусна уникален шанс да си направи реклама. Не демонстрира постиженията си в новите технологии и не опита да промени познатия  си имидж по света. Така любителите на футбола по планетата ще си останат със старите впечатления – че бразилците обичат само карнавала, самбата, футбола и кайпиринята. Страната продава без проблем туристически пакети и музика, но не се грижи за маркетинга на програмните продукти и високите технологии например.
В момента Бразилия е на шесто място в света по икономически потенциал. Според годишния рейтинг на изследователската компания Anholt-GFK-Roper, която отчита популярността на нациите по света, в сферата на културата е на 10-о място.
Зрителите на мондиала не научиха нищо от това. За тях много факти, които трябваше да бъдат огласени на висок глас, останаха скрити. В Бразилия пристигнаха над пет хиляди журналисти от 70 държави. И те можеше да излъскат имиджа на страната до неузнаваемост. Можеше да пишат за това, че Бразилия е един от лидерите в производството на самолети на планетата. Бразилската компания Embraer (Empresa Brasileira de Aeronautica) е сред най-добрите на пазара на пътнически самолети за регионални полети. Страната продава самолети на над 80 авиокомпании, сред които American Airlines, United Airlines, Air France, Lufthansa.
Феновете можеше да научат, че в Бразилия се намира най-големият в света селскостопански научноизследователски център Embrapa. Той успя да разработи сорт соя, адаптирана към киселинните почви в страната, което в най-близко бъдеще ще я превърне в най-големия износител на соя в света.
Кариоките инвестират мощно не само в земеделието. Неотдавна те стартираха амбициозната програма Startup Brazil. Тя трябва да създаде бразилска силиконова долина по примера на американската.
Футболната индустрия - това са утрешните Пеле, Гаринча, Неймар...В рамките на проекта правителството предоставя безплатна държавна помощ от 100 000 долара на национални и чужди компании. Беше учредена и програмата „Наука без граници”. Тя предвижда обучение на 101 хиляди студенти в най-престижните университети на САЩ и в Европа. Това означава, че управляващите разчитат всяка година да бъдат подготвени около 10 000 кандидати и доктори на науките.
В началото на 2014 г. бразилският конгрес прие още една национална програма за образование, която гони дългосрочни цели. Според нея през следващите 10 години  за образование ще бъдат отделени 10 процента от брутния вътрешен продукт (за 2013 г. това я нарежда на 6-о място в света). За сравнение: в повечето развити държави образованието получава 4-5 процента от вътрешния продукт. А указът за програмата в Бразилия ще бъде подписан в най-скоро време от президента Дилма Русеф.
Много е вероятно тези, а и много други проекти, да превърнат Бразилия в мощна технологична държава. Но сега правителството не направи почти нищо, за да ги огласи.
Кариоките може да спечелят мондиала и празнуването на победата няма да навреди на имиджа им. Танците по улиците ще накарат много хора да прекарат отпуската си в Бразилия. Но това ще е и трагедия за страната. Беше изпуснат златен шанс да покаже на света, че е нещо повече от карнавали и красиви плажове.

/Статията поместваме с някои съкращения/

Росица Стойкова
„7 дни спорт”