Григор Димитров атакува Уимбълдън-световният Еверест на тениса

Уимбълдън – това е Еверест. 
Най-високият връх на нашата планета и най-високият връх в тениса от столетие насам са много близки помежду си – братовчеди.
Григор Димитров е първият наш тенис-алпинист, който движи вече в самото белоснежно чело на Най-високото!
Приятели и съперници на корта - Григор Димитров и Анди МъриПрез 1948 година там беше Мануела Малеева, която игра четвъртфинал. Преди броени часове, вече може би ден-два, Григор изигра своя четвъртфинал и сега е най-високият българин в Белия спорт – на старта на първи полуфинал!
Случи му се така, че след като надви при първата си игра на тазгодишния Уимбълдън американеца Райън Харисан  със  7-6, 6-3, 6-2, след това и младия австралиец Люк Савил 6-3, 6-2, 6-4, постигна  труден успех над  украинеца Александър Долгополов  –  6-7, 6-4, 2-6, 6-4, 6-1 и сравнително лесен над  Леонардо Майер от Аржентина с 6-4, 7-6(6), 6-2, Григор Димитров се изправи срещу актуалния, от 2013 година, шампион на Уимбълдън, любимият и единствен „световен тенисист” на британците, и най-важното – един от първите приятели на българския тенисист.
Двамата често тренират заедно. В обществената мрежа се появяват дори снимки, на които двамата заедно са в някой водо-лечебен и възстановителен център, видяхме как Мъри фризира Григор  с ножица и гребен… дойде и времето Българският тенисист Григор Димитров триумфира на УимбълдънГригор да фризира  Анди с ракета и тенис-топка.
 Победата на нашия шампион беше не само  категорична. Тя беше още и безапелационна и звънтяща от енергия.  Мъри имаше нов треньор, даже…треньорка! Небезизвестната французойка Амели Моресмо. “Съвсем скоро ще могат да се видят плодовете от моето сътрудничество с Амели Моресмо, която, за моя изненада, прекрасно се вписа в моя екип. Тя вече много ми помогна на тренировките, където работихме върху важни игрови моменти, обсъждахме тактически тънкости, анализирахме стари срещи. Дори и да не се представя добре на Уимбълдън, тя няма да има вина, тъй като сме заедно отскоро” –  каза Анди Мъри преди срещата.
Имал е предчувствие. Но ако си мисли, че „недоброто му представяне” е от  болежките в  гръбнака, които го преследват – явно се лъже.  Причината е в невероятно високия прогрес на приятеля му от България Григор Димитров. Той „тотално надиграваше миналогодишния шампион, демонтирайки великолепни ретури, изключителна стабилност при разиграванията, гръмотевични сервиси и перфектно движение по корта” – както пишат българските репортери от Лондон.
Двамата  приятели, Григор и Анди, преди мач...Нашият човек от Хасково, който е вече гражданин на планетата, е постигнал почти пределна точност, сила, тактическа зрелост и житейска мъдрост за да застане достатъчно твърдо дори и срещу   такъв коктейл от плат и стомана като Новак Джокович /или  другия сърбин Марин Чилич, ако Джока се провали/ …
Не знам дали няма да го урочасаме, нашия Грига, ако му предричаме желания и очакван  резултат…  Но „Уимбълдън  2014” може да се окаже една блестяща и оптимистична година  за целия български спорт!
 Мачът с Мъри за  Григор  стана втора  победа над именития  британец. Освен духовната радост той му донесе и На тази снимка Мъри фризира Григор с ножица и гребен, на корта Григор фризира Мъри  с ракета и тенис-топка материални активи: 440 000 паунда от наградния фонд и 720 точки за световната ранглиста, където вече ще бъде сигурно под № 9.

Климент Величков
в.„България Сега”, Чикаго