Ще продължи ли футболното танго – латино?

И като свърши груповата фаза стана ясно, че тя е била доста близка по вид  до  „Танго Латино”…
16-те отбора, които в жестока борба, каквато никога не е била  по световните първенства досега, и които се класираха за фазата на елиминациите, се оказаха в никакъв случай не точно тези, които се очакваше да бъдат…  Но очаквано или не  – пролича възходът на латиноамериканските отбори.
Какво е генералното представяне по континенти? Кои отбори се класираха в осминафиналите?
От Европа: /6/ Германия, Франция, Холандия, Белгия, Швейцария, Гърция.
Америка: /8/ Бразилия, Аржентина, Уругвай, Колумбия, Чили, Мексико, Коста Рика,САЩ
От Африка, Азия, Австр/Океания: /2/ Алжир, Нигерия
Отпаднаха седемте европейски отбори на  Испания, Италия, Англия, Португалия, Русия, Хърватия, Босна и Херцеговина. 
Отпаднаха два американски отбора – Еквадор и Хондурас.
Отпаднаха три африкански – Камерун, Кот д,Ивоар и Гана.
Отпаднаха всичките  четири азиатски и австралийски – Япония, Иран, Ю. Корея и Австралия.
Както личи, няма лъжа, няма измама,  най-забележително е  представянето на латиноамериканските състави.
Какво е положението при очакваните четвъртфинални мачове?
Осемте отбора са точно измерени – по 4 от Европа и Америка.  От хладния север  –  Германия, Холандия, Франция и Белгия. Отсреща, от топлото  –  Бразилия, Аржентина, Коста Рика и Колумбия.

Можем да бием всеки!

Най-пълните и възторжени трибуни  на Световно!Латиноамериканците смятат, че техните успехи са в резултат на висок дух и патриотизъм.
– Убедителни сме заради отдаденост, отборен дух, тактика и готовност да тичаме колкото трябва – каза защитникът на Коста Рика, който играе и в немски отбор, Хуниор Диас. – В нашия отбор всеки знае едно: Можем да бием всеки!
Според Диас не е никаква изненада, че Уругвай, Чили, Коста Рика и всички останали са се класирали напред.
– Светът не ни обръщаше внимание. Но всички отбори играха прекрасно в квалификациите – твърди Диас.
Само 6 от общо 13 европейски отбори пък се класираха за 1/8-финалите. Отпадна световният шампион Испания, бивши световни като   Италия, Англия, 4-ия в ранглистата на ФИФА Португалия. Въпросът е: това само временно изригване на отборите от Латинска Америка ли е, или така ще бъде и в бъдеще?
– Тези отбори се възползват от климатичните условия тук, с които ние, европейците, не сме свикнали – каза треньорът на Германия Льов, който визираше температурите над 30 градуса и високата влажност на въздуха.
– Условията наистина са тежки – съгласен е световният шампион с Германия от 1990 г. Пиер Литбарски – Но южноамериканците успяват и защото играят със страст, която липсва при европейците.
След групите човекът с най-много пробягани километри е чилиецът Марсело Диас – 37 км в три мача. Но силата в краката е само една част от успеха. Тези отбори играят прекрасно на контраатака. Освен това трябва да минат много трудна квалификация в Южна Америка.
Африканци и японци,  омагьосани от футбола– Квалификацията при нас е като война – казва бившата звезда на Бразилия Кака. – 10 отбора се борят за 4 места.
Факт е, че и във всеки отбор от Южна Америка има основен играч, който е звезда в клубен тим в Европа. Алексис Санчес (Чили) е в Барселона, Хамес Родригес (Колумбия) е в Монако. Да не споменаваме  познати като Библията факти за Меси, Неймар и пр. 
Дали Германия може да разбие доминацията на латиносите?  Статистиката показва, че европейски отбор никога не е печелил световно, провеждано в Южна или Северна Америка. Все пак световният шампион Олаф Тон вярва, че Германия може да успее.
– Германия има нужните качества, психическата сила и опита – каза Тон.
Факт е, че такъв опит липсва на отборите от Латинска Америка. Последната титла на Бразилия е от 2002 г., на Аржентина – от 1986 г. Още десет дни остават… Ще видим…

Климент Величков
в.”България СЕГА”