Реплики от най-световното Световно!

Световната футболна федерация награди 86-годишния бразилец Хоедиру Санчо Белмонте с  3 /три/ билета за финалния мач на Световното първенство, който ще се състои в Рио, на 13 юли 2014 година на „Маракана”, заради жеста му да подари на Футболния музей на ФИФА 1 /един/ билет от финалния мач на предишното Световно първенство с домакин Бразилия, състоял се  на 16 юли 1950 година, също на „Маракана”.
Белмонте не се възползувал тогава от билета си, защото трябвало да остане в къщи поради сърдечна криза, сполетяла неговата майка. Но той запазил като скъпа реликва своя билет, независимо от трагичната загуба /1:2/, която тогава Бразилия претърпя от Уругвай.
– Силно вярвам, че този път ще  присъствувам на една велика наша  победа – казал щастливият футболен фен-ветеран .
***
В този момент, когато се пишат тези думи, мечтата на повече от 250 милиона аржентинци и бразилци – да видят на финала на „Мондиал 2014” в съревнованието по футболно майсторство, един срещу друг, Меси и Неймар, изглежда много интригуваща и реална. Аржентина срещу Бразилия може да стане, според тях, най-високият връх на това  историческо събитие за футбола – Двадесетото световно първенство в Бразилия!
***
Големите познавачи на пазарната икономика” от английските медии написаха, че „непосветените посрещат като абсурд положението, че Русия с 13 пъти  повече население от Белгия и с много повече финансови ресурси, не може да  победи тази държавица”. Заключението е, че  причините не са свързани с футбола, а с  пазарната икономика „от която режимът на Путин няма никаква представа”. 
В същото време Лондон, където е центърът на световния капитал  и там се изковават правилата на „пазарната икономика”, също и където е родното място на футбола и парите давани за футбол са  безкрайно пъти повече от всичките авоари, харчени за футбола във всичките държавици на Южна Америка, направи 0:0 с Коста Рика  и загуби с по 1:2 от Уругвай и Италия, се класира на  последното четвърто място в групата. По всяка вероятност костариканците, които са сред най-бедните хора по света, имат изключително гениална пазарна икономика специално във футбола за да постигнат тези си успехи.
Коста Рика е голяма колкото 5 окръга на България /51 100 кв км – точно  половин България/ и има 4 250 000 души население. Заедно уругвайците .- 3 300 000 души не събират хора дори колкото за Лондон – 8 310 000 души! Осваен това – според  теорията на „меродавните футболни специалисти в света” Китай би трябвало да бъде  вечният футболен шампион на  планетата в следващите половин милиард години със своите милиард и четвърт отгоре население.
Идва ни наум и това, че през настоящата година „Реал” Мадрид похарчи милиард долара за спечелването на Европейската клубна купа, а в същото време  най-разточителният футболен клуб на Коста Рика не може да си  позволи годишен бюджет повече от 3.5 милиона долара.
***
– Моето най-силно впечатление досега, – каза ръководителят на световния футбол Сеп Блатер в края на осминафиналите – е че всички отбори, от първия мач в груповата фаза до сега, играят  с всички сили само за победа! Това е най-впечатляващата промяна в облика на световните първенства и, надявам се, оставащите мачове ще потвърдят тази вдъхновяваща тенденция.
***
Медиите  съобщават, че в Китай е отворила  врати клиника, лекуваща ново заболяване, от което страдат хора в цялата страна: Синдром на Световната купа по футбол! В информация на БГНЕС се казва, че заболяването е комбинация от равнодушие, умора и безсъние, причинени от необичайното време, в което футболните фенове трябва да гледат предаваните на живо мачове от Бразилия. Поради това миналата седмица в град Чънду, в югозападната китайска провинция Съчуан започнала да функционира първата клиника за лечение на болни от новия синдром.
Според болницата часовата разлика между Китай и Бразилия се отразява на хиляди хора. Освен от нарушение на съня те страдат и от стомашни болки, загуба на апетит, безпокойството и параноя, както и от отслабване на имунната система.
Лекарите дежурят 24 часа в денонощието по време на Световното първенство. Те също така лекуват психологически проблеми, свързани с истерията по играта.
***
Както е известно Световното първенство по футбол през 2018-та година ще се проведе в  Русия.
Както стана известно Русия се представи зле на сегашния Мондиал, като не можа да надскочи квалификационната си група, където загуби от Белгия и направи  равни мачове с Южна Корея и Алжир.
Както се знае важен фактор за успеха на едно Световно първенство е отборът на домакините да  създава особен интерес с възможността си да постигне впечатляващи успехи и да привлече с това стотици хиляди зрители, да създаде нова бизнес среда и привлече инвестиции.
Става известно, че  поради всичко това  ФИФА се отнася благосклонно към предложението на бъдещите организатори – не само да участвуват по право, без квалификации, във финалите на турнира, както беше правилото за всички досега,  но и да могат сами да изберат своите съперници в груповата фаза. Така, че вече е предложен и утвърден съставът  на група „А” на „Мондиал 2018”, която изглежда така:

ГРУПА ”А”

1. Русия
2. Кокосовите острови
3. Островите Рождество
4. Остров Питкерн
***
Английският футболен отбор, със своя мрачен сериал в Бразилия – равен  с Коста Рика, загуби от Италия и Уругвай и последно място в своята група,  лиши британската икономика от над 1 милиард паунда допълнителни приходи (над 1,24 милиарда евро), който бе прогнозиран от икономистите. Само рекламната индустрия имаше надеждата за 5% ръст на печалбите от реклами на най-различни продукти от английските национали, като Джо Харт („Жилет”, чипс „Доритос” и шампоани „Хед енд Шолдърс”), и Руни („Самсунг”). „Ако Англия се беше класирала, щеше да има сериозни суми от реклама за продажба на пици, барбекю и всичко, което е нужно на хората, за да се забавляват – поясни Крис Локе, търговски директор на рекламната фирма „Старком Медиавест Груп”. – Но в случая хората спряха да харчат и си спестиха парите.”
***
„Такова световно първенство не е имало!” – цитира свой читател класическият спортен вестник на България „7 дни спорт”.  Едни отбори падат, други бият – някои безспорно, други не дотам, но във футбола винаги е така. А извън терена емоциите са още по-истински и още по-красиви. Народите по света преживяват успехите и загубите с цялата си душа. Един псува, мексиканците си признаваха, че са родени да губят, костариканците изкараха нощта по улиците. Но на всички емоциите им минават през сърцата и ще им останат като спомен за цял живот. Дори Кройф, който бе заявил, че не понася Холандия на Ван Гаал, се развълнува и призна, че е останал впечатлен от сънародниците си. Вълненията са част от световното, може би най-красивата!”

Климент Величков
в.”България СЕГА”