Една планета под знака на бразилската Бразука

¼ Chicago vein na 50

Текстове на снимките
1
2 Ангела Меркел на спортна вълна
3 Бразилия над всичко!
5 Дженифър Лопес на откриването на Мондиала
6 С три крака се рита по-сигурно

Три милиарда гледат по телевизията мачовете от световното първенство! Това са около 50 на сто от обитателите на планетата над 10-годишна възраст. Според резултата от анкетите един милиард се стараят да не изпускат почти нищо, а останалите два милиарда се включват винаги, когато намерят време! Особено при най-важните мачове.
Тези цифри обясняват защо Мондиалът е най-печелившото спортно събитие в света, с което може да се мерят единствено Олимпийските игри.
Според прогнозите ФИФА ще събере в Бразилия около 4 млрд. долара
3 милиарда от тях ще дойдат от медийни права и от спонсори. За сравнение: на световното през 2010 г. приходите бяха около 2,5 млрд. долара. Ръстът през тази година трябва да е с 65 на сто повече.
Каква е причината за този скок? Директорът на ФИФА по телевизионните права Никлас Ериксън не казва колко ще бъдат зрителите през четирите седмици мачове, но чака рекорди.
ФИФА успя да подпише спонсорски контракти на много високи цени. А основният им аргумент е многозначителното обещание за „рекорден брой телевизионни зрители”.
Броят на тези, които гледат само финалната част от първенството, е относително стабилен. През последните години той е закован на 3 милиарда души. Точните рейтинги на мачовете, общият брой зрители и други детайли за аудиторията зависят от часа на преките предавания на различните континенти и от участието в турнира на държави с голямо население.
На най-голяма подкрепа, разбира се, се очаква от  Бразилия. Експертите смятат около 105 млн. привърженици на кариоките да гледат мачовете. В класацията следват Мексико (60 млн. зрители), Япония (50 млн.), Русия и Германия (45 млн.). В топ 10 влизат и САЩ (40 млн.), Нигерия (40 млн.), Великобритания (35 млн.), Италия (35 млн.) и Франция (35 млн.).
На етап плейофи картината ще се промени. Очаква се значително по-широка публика, а не само местни фенове. Най-многочислената потенциална аудитория е в Китай. На теория там първенството могат да гледат около 0,6 милиарда души. Колко от тях наистина ще седнат пред телевизорите, е друг въпрос.

Росица Стойкова

500 000 в Берлин гледат футбола през океана на екрани от по 65 кв. м, във Франкфурт – на 412 кв.м. стена!

Ангела Меркел на спортна вълнаГерманците поставят рекорди из много от своите градове по зрители, които гледат колективно на големи екрани футболната фиеста в Бразилия. На мача срещу Португалия само в Берлин между Бранденбургската врата и Колоната на победата на прочутата от 2006 г. „Фенмиля” се събраха да пеят, пият и празнуват към 500 000 души. Фензоната там е дълга 700 метра и е най-голямата в Германия. Вдигнати са 9 огромни екрана , най-големият от които е 65 квадратни метра. В Зоната има и огромно виенско колело плюс 25 търговски щанда. Феновете могат да утолят жаждата си срещу 3,5 евро за 0,4 л бира, а наденичките не надвишават 3 евро. Фойерверки, стъклени бутилки и животни са забранени в зоната. Достъпът на съпруги, които идват за да прибират преждевременно мъжете си – също. Независимо колко далеч бундестимът ще стигне на Мондиала, в зоната ще могат да се гледат всички мачове.
Във Франкфурт пък феновете гледат световното на 412 кв. метра видеостена, инсталирана специално на стадион “Комерцбанк Арена”, където има капацитет до 45 000 души. Жителите и гостите на Дрезден могат да се разхлаждат в летните вечери, без да пропускат ранните мачове на мондиала. Те могат да плуват в комплекса “Щаузеебад Косебауде”, където също има инсталирани големи телевизори. Там могат да се забавляват до 600 души.
В Хамбург пък феновете могат да гледат мачовете докато се разхождат с малко корабче. В него се предлага романтична вечеря и много бира. Пътуването продължава 3 часа и струва, заедно с храната и напитките, 98 евро на човек.
В Германия са продадени общо 58 778 билета за мондиала – повече, отколкото във всяка друга европейска държава.

Друга мощна немска армия от 10 000 футболни фена  кръстосва стадионите на Бразилия

Бразилия над всичко!Десетте хиляди немски фенове бяха особено активни  на  „Арена Фонте Нова” в Салвадор на мача Германия – Португалия. А ги чакаха да бъдат около 3 000…  Злите езици твърдят, че след лесната победа те изпили почти всичката бира в баровете около стадиона.
Но въпреки това настроението сред феновете било прекрасно, всичко преминало мирно!
С 10-хилядната си агитка феновете на Германия подобриха досегашния рекорд на турнира за монолитна гостуваща публика от Европа. Досега най-многочислена е била 8-хилядната агитка на Холандия при разгрома срещу Испания, пак в Салвадор. Тогава обаче имало  и необходимост от усмиряване ултраси на „Лалетата”, докато при немците такива неща е нямало. „Според нашите данни всичко около немските фенове в Салвадор е наред”, уточняват от немското посолство в Бразилия. В Германия са продадени общо 58 778 билета за Мондиала – повече, отколкото във всяка друга европейска държава.

Шокиращ завой на Щатите към сокъра!

Дженифър Лопес на откриването на МондиалаРазбира се, че от нашите съседи –американци из Чикаго и изобщо в САЩ, не може да очакваме, че ще ни изпреварят скоро по гледане на футбол. Но този път нещата са почти извън контрол! Казват, че бразилското световно се гледа  като най-световно!
Мачът САЩ – Португалия (2:2) е гледан от 25 милиона зрители, 18,2 млн. от които са проследили драматичния сблъсък по спортната телевизия ESPN, а още 6,5 млн. по канала Univision, който е на испански език. Това било повече от финалите в Националната баскетболна асоциация  между “Маями Хийт” и “Сан Антонио Спърс” , където се регистрирали средно около 15,5 млн.
Логично апетитът към “сокъра” е дошъл след победата над Гана, привлякла скромните 11,1 млн. А 18-те милиона на втория двубой се оказват най-гледаното спортно събитие по ESPN извън плейофите по американски футбол в НФЛ и финалите в колежанското първенство пак от същия спорт. Разбира се в Топ 10 на най-гледаните ТВ програми в САЩ за всички времена са 9 финала на  “Супербоул”.

Спортният блок на в. „България Сега” ,
посветен на Световното първенство по футбол
„Бразилия 2014” е  под редакцията на Климент Величков