Неймар, идолът на Бразилия

Неймар да Силва Сантос – златният син на Бразилия… След първия мач срещу Хърватия цяла Бразилия го обикна без предел… . “Целият е наш”, написа вестник в Сао Пауло над снимката на 22-годишния нападател, който поднесе на селесао победата срещу Хърватия в първия мач на 20-то Световно първенство по футбол в Бразилия.
Бащата на момчето – Неймар-старши, малко преди раждането на единствения му син, мести семейството си от шумния и необуздан град Сао Паулу в старата къща на своите родители в Сао Висенте, малко крайбрежно градче наблизо. Тогава бащата трудно изкарва пари да храни и облича младото си семейство.
Но още в началото той е с идеята, че ще прави сина си футболист. И неслучайно иска да го вкара в местния клуб „Португеза Сантиста”, който ще му осигури частно обучение. Когато става на 13, Неймар отива в гранда Сантос, но баща му го съветва да не се главозамайва, да живее като нормално момче, да остане верен на приятелите си и да се развива. По времето, в което Неймар започва кариерата си, повечето футболисти в Бразилия печелят по-малко от 1000 реала (330 евро). 
Стадионът на Сантос “Вила Белмиро” е скромен. Черно-бялата боя пада и човек не може да повярва, че това е бил домът не само на Неймар, но и на най-голямата легенда на бразилския и световния футбол – Пеле.
Неймар  остава в Сантос 9 години, а освен всичко родителите му го възпитават да бъде скромен. Това се доказва и от думите на Каролине Пиедаде, една от служителките в маркетинг отдела на Сантос, която често трябва да работи с Неймар и да го кара да участва в рекламни клипове.
– Никога не трябваше да го молим. Той не се дразнеше, не се отнасяше лошо. При него няма това огромно „его”. Винаги искаше да ни помогне – разказва Каролине.
Треньорите откриват с изненада колко удивително спокойно е това момче, спокойният  Неймар. Даже проблемите при всички момчета в пубертета не се появяват при него.
– Родителите са много важни. Възпитанието е от огромно значение – казва треньорът му.
Неймар живее със семейството си почти през цялото време като футболист на Сантос. В продължение на много години ползва градския транспорт, за да отиде на тренировка.
В началото на кариерата му физическата му форма е проблем.
– Извикахме специалист по хранене от Сао Пауло. Имахме притеснения. Той можеше да бие всеки на терена с таланта си, но се притеснявахме, че като влезе при мъжете, има
Имало е и доста настоятелни молби към Неймар да спре да яде в заведения за бърза храна.
– Той ядеше всичко. Бургери, много бургери. Трябваше да го накараме да спре да яде такива неща, когато беше на 15 г. И той го направи – разказва още неговият треньор.
Неймар беше перлата в короната на Сантос и неговото значение за клуба се вижда в музея „Мемориал де Конкуистас”, където му е отделено специално място. В сърцето на музея има две метални статуи на двете икони – Неймар и Пеле, сложени една срещу друга.
Статуята на Неймар е от блестящ алуминий, а прическата му е от бронз. Скулптурата показва как той води топката с левия си крак и тъкмо е готов за поредния финт, който прави с такава скорост, че изненадва всеки  противник.. В друг ъгъл на музея върви 30-секунден клип, който показва 63-ия му гол за Сантос – срещу Фламенго през 2011. Именно с това попадение той взе наградата “Пушкаш” за най-красив гол. А изпълнението му бе невероятно – взе топката на тъча, мина петима души и излъга вратаря. Талантът му е невероятен, но този гол показва и че физическите тренировки са много важни, защото без здрава физика той няма как да прави такива неща. А наблизо има цитат, който преди се използваше за Пеле: “Неймар тръгва с топката, която Бог му даде”.
Хора от най-различни сфери  анализират таланта на Неймар. Лука Кайоли написа прекрасна биография за футболиста, а вътре е цитиран Жозе Мигел Висник, бразилски музикант, композитор и професор по литература.
– Във времена, когато никой не вярва, че поетичната традиция още съществува и всички си мислят, че тя изчезва дори в Бразилия, а футболът се играе в проза, се появи Неймар. Той е поет, артист, неговите сонети могат да бъдат видени на стените из целия град. Неговата коса, неговата вдигната яка на фланелката, празнуването на головете – всичко това е част от поетичното му представление – казва Висник по адрес на футболиста.
Повечето бразилци му вярват безгранично. Бразилия оцени огромната му заслуга, че  при старта, когато  играчите в отбора още не са се сработили  в истинската „бойна обстановка”, футболният гении на Неймар се оказа точният инструмент в точното време за победата! Но буквално още от утрешния ден на неговата все още крехка момчешка фигура  ще легне съдбата и духовното равновесие на цял един двестамилионен народ , който очаква в предстоящите още четири съдбовни мача за Бразилия Неймар да направи най-много и най-добре онова, което трябва за един триумф… Триумф, за цената на който никой бразилец не би се замислил дори!
Йън Хърбърт
“Индипендънт”, Лондон