Защо „Бразилия 2014” става един специален Мондиал?

1. Защото още от първите дни головете заваляха като тропически дъжд. Може и специалната, пъргава като сърна Бразука да има пръст в това, но може и футболистите да са тренирали  по-добре от всякога и да се дължи само на краката и главите им… За пет дни бяха реализирани  толкова попадения колкото  на миналото първенство в Южна Африка за две седмици! 37 гола в 11 мача е оптимистична футболна приказка.

2. Обикновено на старта на Световно първенство се почва с яка защита и първата вълна от хиксове е потресающа… Този път в първите четири дни, във всичките 11 мача, няма нито един равен.

3. Ален Робен  вкара гол на Испания след като пробяга по терена един солиден отрязък със скорост 37 км/ч. Супер рекорд на Световните първенства!

Футболен възел4. В петък, на 13 число от месеца, Испания извади от мрежата си 5 холандски гола.  Повече отколкото пропусна на всичките си мачове  през 2010 и 2012 години, взети заедно, когато стана световен и европейски шампион.

5.  Пет от единадесетте мача в първите дни бяха спечелени с огромните волеви усилия на отбори, който губеха началните фази на съревнованието. Толкова много „ремонти” и толкова волеви изблици не е имало досега на нито едно друго световно първенство.

6. Рекорд на Световно първенство постави Италия. В триумфа си срещу Англия „Скуадра Адзура” постигна  93.2 процента точни паса! А най-добър в тая работа беше космическият Андреа Пирло, който  на прави108 точни подавания.

 Хуан Мата флиртува по испански с пъргавата Бразука7. Абсолютният дебютант на най-престижната световната футболна сцена – Босна и Херцеговина постави забележителен рекорд: заби си най-светкавичния автогол след началната свирка на съдията . Беше в 144-та секунда. Някои твърдят, че това е антирекорд. Да, ама се помни поне…

Климент Величков
Фото: Fotobank/Getty Images/David Ramos, Jean Catuffe, Vinicius Costa, Paul Gilham; REUTERS/Tony Gentile
в.”България СЕГА”