Григор пред прага на Уимбълдън

Преди няколко дни само поставеният  под номер 4 в схемата на Куинс /Лондон/ – АТР 250 турнир,  наш великолепен тенис-майстор Григор Димитров /пред него са  Вавринка, Бедрих и Енди Мъри, който  падна още в третия кръг от чешкия ветеран Радо Штепанеку/ победи поставения  под номер 10 испанец Фелисиано Лопес на финала и така изкачи своя четвърти връх! Това са шампионските  победи на турнирите в Стокхолм, Букурещ, Акапулко и Куинс! Мачът продължи 2 часа и 34 минути, резултатът е 2:1 сета. 6:7, 7:6, 7:6! Само тези няколко огледални цифри подсказват, че освен физическата е имало и огромна психическа битка, спечелена от българина.
Малко преди светът на тениса да се потопи в сакралната атмосфера на Уимбълдън, в Queen’s Club – Лондон и по други места, като в Германия, например, се правят  турнири, включително и  на трева – за да привикнат рицарите на ракетите на това капризно покритие, след серията игри  по разни други твърди настилки.
Queen’s Club-турнирът е твърде деликатно поставен пред прага на „Тенисната Мека”, пред Уимбълдън…  Работата е там, че „Уимбълдън”, който, мисля, че беше почнал още през  1877 /!/, а тази година ще тръгне на 23 юни и ще финишира на 6 юли, е много специален и със своите   тревни кортове. И всеки гледа отново да попривикне на трева, преди да се появи в столицата на световната тенис-империя.  Там се прави най-високия тенис-полет. Като планетарна слава и финансова грамада… Защото ако наградният фонд на един АТР 250 турнир е, примерно като този в Куинс – 711 010 долара, то уимбълдънския награден фонд е 42 500 000 долара /25 000 000  британски паунда/. Индивидуалните шампиони, мъже и жени, получават по 1.76 милиона паунда!
Така че този красноречив успех на Григор Димитров на тревното предястие в Куинс го поставя на много възлово място на голямата уимбълдънска трапеза. Григор Димитров се справи с Вавринка набързо – 6:2, 6:4. По-трудно му беше с испанеца, който днес е от малцината играещи атрактивен тенис . „Сервис – мрежа” е едно рисковано занимание, което не е така сигурно като  бъхтенето на топката  до последно от задната линия – сигурно, но скучно. Според някои капацитети от старата школа на Макенроу и Навратилова –  нещо, което може да вкара тениса в гроба…
Но Григор Димитров показа, че почти всеки тенис може да е и ефективен и интересен.  Двамата  направиха един тенис-театър от риск и сила, от мъдрост и фантазия.. Беше пределно напрегнат тенис спектакъл! Във втория сет испанецът имаше даже мач-бол, защото неговите спринтове към мрежата и волета правеха точки. Но точно в този миг сбърка и трепна.  Григор няколко пъти го смрази с минаващи удари. Лопес се почувства като на палубата на „Титаник”… И Фелисиано потъна! Въпреки, че дълго се държа със зъби и нокти за борда – за което говорят и още по-точните цифри от мача : 6:7 (8:10), 7:6 (7:1), 7:6 (8:6).
И его че сега настъпи часът… да се отстъпва няма къде!  Пред нашия шампион е Уимбълдън  и той е готов да направи първия си опит да го  превземе!  Пък каквото ще да става…

Климент Величков
в.„България Сега”, Чикаго