Най-добрият подарък за мама

Още в началото на месеца Епъл ми изпрати имейл, за да ме подсети, че наближава Денят на майката, който по традиция се празнува през втората неделя на май. Подсети ме също така, че майките очакват подаръци. За да ме улесни, ми предложи някои от своите продукти: телефон, таблет и една маркова дамска чанта с големи размери (вероятно за да сложа комплекта подаръци в нея). При това ми предложи да намаля разходите си за подаръците, като обеща, че ако напазарувам всичко това онлайн, пощенските разходи ще са за негова сметка. Ако въпреки това изпитвам някакви колебания и не съм сигурен какво точно да избера за подарък, ми предложи да посетя най-близкия магазин на Епъл, където Специалист (изписан с главна буква в имейла, за не си помисля, че това ще е някакъв обикновен продавач) ще направи най-точния избор от мое име.
Малко след това получих имейл и от най-голямата американска верига книжарници “Барнс и Нобъл”, в който директно посочваха най-добрите книги, от които майките ще изпаднах във възторг, ако ги получат точно на 11 май. За да се намали рискът от неудачен избор на определена книга, предлагаха алтернатива: подаръкът да бъде “Нук” – електронен четец на книги (само сега и то само за 99 долара), а самите книги да бъдат избрани все пак след консултация с майката.
Най-силно ме впечатли обаче имейлът, който получих от чикагската “Олстейт Арена”, където на 13 декември 2014 г. ще изнесе концерт Андреа Бочели. Ако подариш на майка си билет за този концерт, който ще бъде чак след седем месеца, някак трудно твоят подарък ще се свърже с Деня на майката, който ще отбележим само след няколко дни. Едно гениално хрумване обаче, в което искри талант и рекламна изобретателност, е премахнало границите между времето и пространството. Гениално, защото е съвсем просто. Ако купиш билет за концерта между 5 и 11 май, получаваш правото безплатно да свалиш песента “Мама”, изпълнявана от Андреа Бочели. И това е вече истинският подарък за майката, която – слушайки отново и отново песента – ще си спомня, че си и подарил и билет за концерта, който ще се състои след седем месеца.
Въпреки че има и известна доза ирония в написаното дотук, не мислете, че съм против напомняния и предложения от всякакъв вид. Живеем на такава скорост, че понякога забравяме дори и за себе си. Погълнати от работата и всекидневните грижи, често оставаме с неосъществени мечти, нереализирани планове и скрити желания. И още по-често не ни остава време да зарадваме близък човек или да споделим чувства, които носим дълбоко в сърцето си. Затова всеки, който ни напомня – независимо по какъв начин – за нашите майки, които са ни родили и отгледали, заслужава уважението ни.
И ако има нещо, с което много от нас трудно биха се съгласили, това е безогледната комерсиализация на чувствата. И макар да се твърди, че всичко на този свят е за продан, едва ли под това определение трябва да попадне и признателността към майката. Ето защо инициаторката за честването на Деня на майката – Анна Джарвис, започва истинска борба с комерсиализацията му само девет години след първото официално честване на този празник в Съединените щати, като превръща това в каузата на живота си. През 1948 г., дори и когато вече е на 84 години, тя продължава открито да изразява протеста си и е арестувана “за нарушаване на обществения ред”.
Който е ходил във Филаделфия, може би е видял металната табела, поставена от Комисията за история и музеи на Пенсилвания на пешеходното островче на Маркет Стрийт пред внушителната сграда на общината. На нея има съвсем кратък текст, който да напомня на потомците кой е бил инициатор за честването на Деня на майката. Ето този текст: “Денят на майката е основан от Анна Джарвис от Филаделфия. Честван официално за първи път през 1908 г., той отдава дължимото на майчинството и семейния живот във време на засилване на феминисткото движение. Един от първите поддръжници е бил Джон Уонамейкър, чийто магазин се е намирал отсреща. Денят на майката става федерален празник през 1914 г.”
Родена през 1864 г., Анна Джарвис расте в семейство, в което майката заема специално място както вкъщи, така и в обществото. По време на Гражданската война нейната майка развива активна дейност и основава Клубове на майките, а в една от неделните си сказки в своята методистка църква казва: “Надявам се и се моля някой някога да направи така, че да има специален Ден на майката, на който да се отбелязва нейния несравним с нищо друго принос за човечеството. Тя заслужава това.”
Насърчена от майка си, Анна Джарвис завършва колеж. Работи след това като учителка, по-късно става редактор на рекламите в голяма застрахователна компания, но главното в живота й остава обществената дейност. Независимо че се премества във Филаделфия, тя поддържа постоянна връзка с майка си и през 1904 г. я убеждава да дойде да живее при нея. На следващата година майка й почива. Първоначално замислен като почит към нейната собствена майка, Денят на майката се чества официално за първи път през 1908 г. във Филаделфия и Анна Джарвис започва да лобира, за да стане това един от официалните американски празници. И през 1914 г. постига целта си: президентът Удроу Уилсън обявява Деня на майката за федерален празник със специална Прокламация.
И само няколко години по-късно започва борбата на Анна Джарвис срещу комерсиализацията на този празник. Безуспешна, както може да се убедим днес. Мотивите на Анна Джарвис са съвсем прости и разбираеми. Ето какво казва тя по този повод: “Ако изпратиш на майка си само една купена картичка с предварително написан поздравителен текст, това означава, че си прекалено мързелив, за да напишеш нещо свое на жената, която е направила за теб повече от всеки друг на този свят. А бонбоните? Купуваш кутия бонбони и я подаряваш на майка си, а след това изяждаш повечето от тях самият ти. Чудесно отношение, няма що!”
Думите обаче са едно, а реалността е нещо съвсем друго. Американците харчат годишно за поздравителни картички за Деня на майката 68 милиона долара, купуват бижута на стойност 2.6 милиарда долара и харчат за подаръци като спа процедури и туристически пътувания 1.53 милиарда долара. Но когато става въпрос как да се изрази отношение към майката, парите нямат значение, нали?

И така, изпратихте ли картичка на майка си, за да я поздравите по случай наближаващия празник? Ако предстои да го направите, вслушайте се в съвета на Анна Джарвис – основателката на Деня на майката, и добавете няколко реда на ръка – това ще я зарадва. Макар че днес за предпочитане е изпращането на есемес или имейл. В крайна сметка, едва ли има голямо значение как ще го направите. Важното е да намерите начин да кажете на тази, която е направила за вас повече от всеки друг на този свят: “Мамо, обичам те!”

Иван Сотиров
в. “България Сега”
[email protected]