ХХІІ ЗИМНИ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ „СОЧИ 2014” № 11

СЛЪНЦЕ НАД СОЧИ 2014

Олимпийският огън на Сочи пламна в точното, необходимото,  време. От години вече като че в световната политика, икономика и морал протичат повече рушителни, отколкото градивни процеси и сега, когато от милиарди гледни точки по света виждаме човечната, спортсменска, изтъкана от доверие, от духовно чисти емоции атмосфера сред  олимпийското семейство в белите снегове  на Кавказ, у мнозина се възражда вярата, че в нас е бъдещето, а не краят на света. Тези там аплодисменти и за американските спортни звезди, и за „Сборная”,  пъстрите знамена и екипи дошли от всички краища на света, доказаха, че разумът ни човешки може да победи  страхове и пристрастия, лични и корпоративни сметки, да генерира  живот и любов, вместо омраза и индикации за атомен апокалипсис.
Затова и нежното малко момиче, което прелетя през векове и пространства, следвайки своята роля в грандиозното шоу на Откриването на Игрите, детето с име Любов, ни изпрати оптимистично посланието  от „Сочи 2014”. „Дейли Телеграф” от Лондон  написа, че това най-скъпо до сега олимпийско шоу е било наистина шоу и то е било „от Русия с любов”, с очарователните символи – Лебедово езеро, Толстой, Чайковски…
… Любов се рееше над изтичащата като пълноводна река История на Русия, страната домакин на Зимната олимпиада. С нея и около нея бяха музиката от Княз Игор на  Бородин, Байкалското езеро, старинният манастирски хор, създаден още през 1397 година,  Чехов, Шагал, Пушкин,  корабите и новият град на Петър Първи, „Война и мир” и първият бал на Наташа Росторва, Шостакович, с „Време напред” и „Подмосковние вечера”  и, развбира се – „Пуст всегда будет солнце”!
„Ню Йорк Таймс” оценява тези безброй открити прозорци, които Олимпийските състезания отварят към страната-домакин с думите „Русия се завърна с гръм и трясък. Нещо, в което някой едва ли се е съмнявал”.
Момент от церемонията при официалното откриване на Игрите„Зашеметяващо откриване – съобщава швейцарският  „Блик”, –  3000 актьори създадоха незабравим 160-минутен спектакъл”.  Според организаторите над 3 милиарда зрители са гледали пред телевизионните екрани шоуто на стадион “Фишт”, на чиито трибуни имаше 40 000 души.
За реализацията на откриването в Сочи бяха ангажирани над 12 000 души, сценарият включваше 18 основни периода  от историята на Русия.
Според руските колеги домакините са използвали най-модерната техника, като са конструирали 80 големи подвижни високотехнологични декорации с обща дължина 3,8 километра. Най-тежката е “Камчатка” – 4,8 тона. За озвучаването са влезли в действие над 500 високоговорители с обща мощност 1 млн. вата. Използвани са над 15 000 портативни радиостанции с наушници за връзка на актьорския състав и техническия персонал. Осветлението е било гарантирано от 132 мощни прожектора, а телевизионните  камери за директното излъчване са били 140.
Президентът на МОК Томас Бах каза от трибуните на Олимпиадата, че откриването се излъчва в 200 държави, а общото телевизионно  време ще е 75 000 часа.
В парада участваха  3500 спортисти от 88 държави.
Двама велики спортни фигури – легендарният хокеен вратар Владислав Третяк и звездата на световните и олимпийски кънки преди години Ирина Роднина, запалиха Олимпийския огън.

БНТ – ОЛИМПИЕЦ!

Олимпийците на САЩЕди много добър наш олимпиец на „Сочи 2014” е  Българската Национална телевизия. За мнозина е изненада и голям успех това, че специално за Игрите БНТ  „пусна” BNT HD канал, който е почти денонощно на пост и осъществява пълно покритие на състезателната програма. Очаква се излъчването да надхвърли 250 часа.
В пресценъра на „Сочи 2014” работят 11 000 телевизионни и радио-журналисти.
Друг български олимпиец с особено важен и отговорен пост е директорът на пистата за алпийските дисциплини  Валентин Стефанов.  Всеки сантиметър от нея е направен  по негова воля и с личната му благословия. А огромния, но елегантен факел, в който пламти Олимпийският огън по време на Игрите, както и 13 000-те факли, с които Олимпийският огън премина  необятни разстояния, беше в Космоса и на дъното на Байкал, са дело и на български инженери.
В някои от проектите на Културната олимпиада участва и познатият в музикалния свят наш сънародник Бисер Киров. Според него „… в Сочи ставаме свидетели на най-мащабната културна програма, съпътстваща Олимпийски игри досега. В подготовката й,  като и участие в нея, имат супер-звезди от музикалното, вокално, артистично изкуство, дизайнери и архитекти, „свръхинженери”…  Олимпиадата в Сочи са „правели и правят” много изключителни личности, защото в Русия имат пиетет към културата, и ценят и развиват своето изкуство”.
За олимпийските обекти са изразходвани 2.6 милиарда долара. Лъвската част от разходите са за новата инфраструктура на този вълшебен край на Черно море, под Кавказските  планини, който  отсега нататък ще е лицето на Русия  и световен център на спорт, изкуство и култура.
Сгради, лифтове, стълбовете за прожекторите, които са пръснати из пистите в планинските гори, са като братя на дърветата, така вградени, че създават една завършена картина на пространствен дизайн, съчетал умело природа и модерна техника.
Построени са 170 000 места за специфичните зрители, които под зимното слънце или дори при леден вятър, затрупани от снега, да могат да наблюдават удобно и с удоволствие обичаните от тях снежни звезди по пистите. За „Большой”, „Шайба” и другите свръхмодерни спортни зали  също има още много да се говори.
От нулата са били създадени спортни обекти, олимпийски села, хотели и кафенета, реконструирани основно пътища и железопътни линии, морско пристанище. Построено е на практика ново летище. 

ПЪРВИТЕ ШАМПИОНИ НА ЗИМНИТЕ…

Както се знае, Зимните олимпийски игри в Сочи започнаха в петък, 7 февруари и ще продължат до неделя, 23 февруари.  В първата третина от Двадесет и втората  зимна олимпиада, се случи от всичко по нещо, което е характерно за тези най-високи и отговорни спортни форуми на планетата. Познати фаворити показаха мощ и техника и спечелиха безценните олимпийски медали – велика награда за тяхната изстрадана в тренировките, но първа в света спортна мощ и умение. Други, които не бяха извървели трудния път на подготовката както трябва или нямаха късмет, изпитаха огорчението на провала. Появиха се потресающи нови таланти.  Но и разочарование имаше за мнозина…
Сред новите олимпийски шампиони, които се състезаваха до 11 февруари,  виждаме:

Алпийски и Северни дисциплини:

Матиас Майер, Австрия, алпийски ски – спускане
Мария Рийш, Германия, жени – алпийска суперкомбинация /спускане и слалом/
Дарио Колоня, Щвейцария,  ски-бягане – 30 км
Ола Виген Хатестад, Норвегия, спринт ски – свободен стил
Марит Бьорген, Норвегия, жени – 15 километра скиатлон,
Майкен Касперсен Фола, Норвегия, жени , спринт, ски – свободен стил

Тук картината е позната.  При „най-истинските ски”, алпийските  и беговите дисциплини, познати школи имат пълен превес. Не само златните медали, но и останалите, попадат в норвежци и шведи, германци, австрийци и швейцарци. В шест от дисциплините досега те взимат 15-те  медала от 18. „Промъкнали” са се до някое медалче само още италианец, американка и словенка…

Биатлон

Оле Ейнар Бьорндален, Норвегия, 10 км.
Мартен Фуркад, Франция, 12.5 км. преследване
Анастасия Кузмина,  Словакия, 7.5 км жени
Дария Домрачова, Беларус, 10 км. преследване, жени

В биатлона явно проличават възможностите и на някои „по-южни” страни. С олимпийски отличия има 2 норвежци, 2 чехи, 2 французи,  по един от Австрия, Словакия, Словения, Русия, Украйна, Беларусия, в четирите проведени досега дисциплини.

Ски-скок и някои модерни ски-дисциплин

Камил Стох, Полша, скок от малка шанца
Алекс Билодо, Канада, ски – бабуни
Дара Хаул, Канада, ски – слоупстайл, жени
Сейдж Коценбърг, САЩ, сноуборд
Джейми Андерсън, САЩ, сноуборд, жени

Ако отделим ски-скока, където след шампиона от Полша се нареждат скачачи от Словения и Норвегия,  при останалите дисциплини явни фаворити са Канада и САЩ с по 5 и 3 медала. Останалите 4 се разделят от Норвегия, Финландия, Великобритания и Русия

Бързо пързаляне с кънки

Михаил Мюлер, Холандия, 500 метра
Свен Крамер, Холандия, 5000 метра
Ли Синхва, Южна Корея, 500 метра, жени
Ирене Вюст, Холандия, 3000 метра, жени

Куриоз или правило? Но  двете олимпийски стълбици при мъжете досега бяха пълни само с холандци. 6 от 6. При жените, също в две проведени досега дисциплини – Холандия  2, Русия 2, Южна Корея и Чехия с по 1 медал.

За фигурно пързаляне, шорт трек, бобслей, шейни, скелетон, кърлинг и хокей на лед ще стане дума следващия път, когато се проведат още състезания.

НАШИТЕ ОЛИМПИЙЦИ

Имахме изключително скромни претенции към представянето на нашите състезатели на Игрите.  Техните резултати са още по-скромни.        
В алпийските дисциплини Георги Георгиев е с 36 място, а Никола Чонгаров 38 при спускането.
При ски-бягането на 30 километра Веселин Цинзов и Андрей Гридин са съответно с 53 и 57 постижение – 1:14,12.0 и 1:15,44.7 – на около 6 и 7 минути след шампиона Дарио Колоня от Швейцария.
В спринта /1.8 км/ свободен стил Андрей Гридин е с 64 постижение от 85 участници.
При жените Антония Григорова – Бургова  е 56 на 15 километра скиатлон с 44:27,9 – с около 6 минути след победителката Марит Бьорген.
В спринта, свободен стил, Теодора Малчева е на 54 място, Антония Григорова- Бургова – на 60 позиция от 67 завършили състезанието скиорки.
В дисциплината 10 километра биатлон участваха 4 наши представители. Тяхното класиране е: 49 – Красимир Анев, 60 – Владимир Илиев, 70 – Михаил Клечеров, 76 – Иван Златев.
В биатлона на 12.5 км. преследване 48 е Красимир Анев, 55 – Владимр Илиев.
Това почти огледарно класиране на двамата спрямо предишната дисциплина е като че добър показател, че става дума за реални възможности, а не за някакъв акцидентен случай – грешки при смазката на ските, неприятни случайности и пр.

Според Владимир Стоянов пропадането в дъното на класациите се дължи на лошата стрелба – той направи цели 7 пропуска, което пък идва от напрежението, характерно за Олимписки игри. Красимир Анев също каза, че с трите наказателни кръга заради лошата стрелба не е възможно да се класираш по-напред.

В женския 7.5 километров биатлон  Десислава Стоянова стигна до 61 място.

При ски-скоковете от малка шанца Владимир Зогравски се нарежда на 44 място  с постижението си от квалификациите, което не му даде право да участва във финалната фаза.
Станислав Беньов при шейните е на 38 място. Вижда ни се странно, че България, където няма  нито един улей за спускане със шейни, праща състезатели на олимпиада, но това е обяснимо с финансовата поддръжка от Международната федерация по този спорт, която се грижи той да се развива в повече страни.

ЮЛИЯ ЛИПНИЦКАЯ  ОТ  СДЮСШОР № 37

Спортният свят беше стреснат и очарован от Юлия Липницкая, която  на външен вид е  нещо средно между дете и крехка млада пианистка от малка градска филхармония,  но  свърши своята работа на леда като „стара пушка – нобелов лауреат в секретна лаборатория” – без да и мигне окото! Тя помогна много на руската кънки-селекция да победи в отборното кънки-състезание, което се проведе за пръв път на тази олимпиада. Един опитен треньор каза, че  е във възторг не толкова от  прекрасната й игра, защото тя прави същите свои съчетания, които едва не ни разплакаха от възторг, по две хиляди пъти годишно „… но от това, че на Олимпиада, където най-главното /и невъзможното/ е да запазиш 100-процентна концентрация и да имаш контрол над своите емоции, което стори тя – това е над моите очаквания за човешките възможности!”
„Ние още не можем да си приберем падналите челюсти след играта на Юли!” – пише  в фейсбука си Jorge Pontual  някъде от Австралия.
„Как може това 15-годишно момиче да се справи така успешно с „олимпийското вълнение”, където едно подхлъзване може да зачертае четири години от твоята тежка работа?” пише блогерът Nick McCarvel.
Със своите 15 години  Липницкая е наистина най-младата олимпийска шампионка, но в спорта тя е просто… ветеран. Започнала е на 4 години в СДЮСШОР «Локомотив» – Екатеринбург, но после семейството й се премества в Москва, където  продължава да тренира фигурно пързаляне в „СДЮСШОР № 37”. Нещастието на нейните спортни конкурентки е в това, че в Русия са запазили тези, от старо време, Детско-юношески спортни школи „Олимпийски резерви” с половинметровото им бюрократично съкращение /а ние ги съкратихме за по-кратко/, и тя е могла да продължи при още по-добри педагози и треньори в 37-та такава школа.
Пред журналистите в Сочи Липницкая  простичко отговаря, че е била много спокойна, предупредили са я, че може на трибуните да стане доста шумно, а това даже и е помогнало. Но също така й помогнал и „съвършеният лед – страхотен и за плъзгане и за оттласкване от него, и въобще не се рони и не се прави на каша…” 
Сега проблемът пред мнозина е как да се снабдят с билети за участието  на младата Липницкая в индивидуалния олимпийски шампионат.

РАННИТЕ МЕДАЛИ
Макар и това класиране да не бъде  вече актуално,  а само ориентировъчно  за Вас, когато го гледате, защото ще са минали ден-два  докато се отпечата вестникът и попадне в ръцете Ви, ето как е изглеждала  първата десятка  във вторник вечер, в  края на първата третина от олимпийските дни на „Сочи 2014” – по златни, сребърни, бронзови медали и общият им брой:

1. Норвегия       4  3  4  11
2. Канада           4  3  2   9
3. Германия      4  1  0   5
4. Холандия      3  2  3   8
5. Швейцария  3  0  1   4
6. САЩ               2  1  4   7
7. Русия             1  3  3   7
8. Австрия         1  3  0   4
9. Словения     1   1  2   4
10. Франция    1  0  2    3
9. Беларус         1  0  0   1
10. Полша        1  0  0    1
11. Словакия    1  0  0   1
12. Ю. Корея    1  0  0   1

Следват няколко страни, които нямат златни, но имат сребърни и бронзови медали:
Швеция, Чехия, Словакия, Италия, Япония, Китай,  Финландия, Великобритания, Украйна.
Останалите, до 88, заедно с България, продължават  борбата…

Климент  Величков
„България Сега”, Чикаго