08.08.08. – 08:08:08 – Старт!!!

 

Остава съвсем малко време и затова с тази страница в българския чикагски вестник “България сега”, започваме нашата олимпийска поредица – от старта до крайния преглед на събитията, който ще направим след последния финал.

Двадесет и деветите летни олимпийски игри в Пекин ще бъдат открити на  8 август, 2008 година, в 8 часа, 8 минути и 8 секунди –  08.08.08, 08:08:08!

Числото”8″ в Китай се асоцира с успех в живота и дълбока вяра в доброто начало, вложено в нашя свят.
Игрите ще продължат 17 дни – до 24 август.
Китай иска да покаже на своите 3 000 000 гости, които ще пристигнат от цял свят и на невероятната медийна аудитория по света, която се очаква да проследи Олимпиадата, една различна култура, икономическа мощ, да се утвърди като световна сила.
Мотото на Олимпиадата е “Един свят, една мечта”. Избрано е сред 211 000 предложения от цял свят и иска да покаже, че спортът е един от най-силните стимули за по-добро бъдеще на човечеството.

Отворените ръце на танцуващото човече в логото на Игрите показват, че страната иска да сподели културата си с всички. Олимпийският талисман този път е от цели пет фигури, които изразяват както всемирната идея на петте олимпийски кръга, така и петте елемента на китайската философия… Риба, Панда, Огън, Тибетска антилопа, Лястовица.

Продадени са 7 милиона билета. За китайците- много евтини, както подобава на техния актуален стандарт.

Построени са 31 нови спортни обекта, подобрена е цялата инфраструктура на Пекин – летища, пътища, транспорт, сгради, дори въздухът ще бъде нов, защото спират своето производство заводи- замърсители на атмосферата.
Навсякъде, дори във влакове и метро, ще има плазмени екрани, на които ще се гледа всеки миг от 17-те олимпийски дни.

Официалната песен на игрите “We are Ready” ще звучи на откриването в изпълнение на Джеки Чан. Селин Диион от Канада и Джай Чоу от Тайван ще пеят на грандиозната церемония на Първия ден, която ще продължи над 3 часа. Сред многото артистични гости ще бъдат най-различни хора – като например училищният хор на едно школо от Пенсилвания, който ще пътува из Китай и по света със своята песен “Един свят – една мечта” –  мотото на Игрите…

Гостите ще гледат спорта в един нов и необичаен интериор на спортните зали и стадиони. На Националния стадион в Пекин, приличащ на птиче гнездо, ще бъде откриването и закриването, състезанията по лека атлетика и футболните финали.

На уникалния комплекс “Олимпик Грийн” ще са състезанията по тенис, фехтовка, хокей на трева, стрелба с лък…

В Националния център по водни спортове са плувните дисциплини, скокове във вода, водна топка, синхронно плуване.

Гребните регати ще гледаме на едно от най-модерните в света водни съоръжения. Каналът е проектиран от арх. Светла Оцетова – златна медалистка със Здравка Йорданова в двойка скул от Олимпийските игри в Монреал през 1976 г. Двете станаха и световни шампионки на езерото Карапиро в Нова Зеландия.

Откривам я по телефона и гласът и звучи също така както преди 32 години – след оня славен ден на канала “Свети Лаврентий”, където българските гребци направиха световен и олимпийски пробив – злато за двойките  от две лодки и сребро за четворката.  Тогава олимпийското село беше “пъхнато” в две огромни пирамидални сгради, оградено яко /терористи, нали/ и дори на журналистите ни даваха съвсем късо и неудобно време за срещи и разговори със състезатели и треньори. От редакциите в България, обаче,  ни притискаха за “лични интервюта” и бяхме принудени да ги правим по телефона, нищо че бяхме на минути път от тях.

“Какво му е новото и модерното на този твой пети олимпийски канал?” – питам Светла, тя е и зам. председател на БОК, председател на Българската федерация по гребане и Технически директор на Международната федерация, проектирала е преди гребните канали за Игрите в Барселона, Атланта, Сидни и Атина.

“Той е доста своеобразно съоръжение – чувам интелигентния й глас, с който омайва архитекти и спортни хора по света, още и с това, че владее цяла торба разни езици, сред които немският й е як като бетон на самолетна писта.  За пръв път в Пекин на един гребен канал се състезават олимпийците от 4 вида спорт – академично гребане, кану-каяк, слалом в бързи води и новата дисциплина – плувен маратон на 10 километра. Трябваше за участниците, за състезания и тренировки, да се проектира и допълнителен, тренировъчен канал – непосредствено до основното съоръжение.”

Няма вече нищо, което да затрудни архитекта в тебе…

Има – казва Светла. – Мислехме, че сме създали всичко добро, което може да се направи за спортисти и зрители. И изведнъж всичките 14 000 билети се продадоха, та трябваше да се измисля как да осигурим почти още толкова места…

Нещо, което ще направи особено впечатление?

Телевизионните предавания от Канала. Направихме инсталации със специални подвижни висящи над коридорите камери, та последните 500 метра от дистанцията на телевизора в къщи ще се виждат дори по-добре отколкото от трибуните..

Идвай тук – при нас има един майстор, прави подвижни столове –  ще правиш гребния канал за олимпийските игри “Чикаго 2016” с подвижни трибуни… Сядаш срещу старта и се движиш със стола – успоредно с лодките до финала…

Може да го измислим и по друг начин, но ми харесва да се случи такова нещо…  С голямо удоволствие ще правя и  олимпийски канал в Чикаго…

О.К! До олимпийска среща на “Чикаго 2016”!