Имиграционна реформа 2013: да, да ама не….

С броени дни в законодателния календар за настоящата година шансовете за имиграционна реформа започват да се разпадат. От соундбайтове от различни източници, всичките твърдящи да имат информация от източника, прогнозите са полярно противоположни. Републиканският сенатор Джеф Флaйke, Аризона, заяви в интервю преди дни, че имиграционната реформа има добър шанс. Републиканският конгресмен Фред Ъптон, Мичиган, също провъзгласи пред местен вестник, че между 120 и 140 републикански членове на Конгреса поддържат имиграционна реформа. Като добавим почти всекидневните позиви от заинтересувани групи и Обама колко належащо е да се действа и реши имиграционната криза възможно най-бързо, оптимизма е обясним. В същото време, сякаш и друга алтернативна реалност, резонират думите на Марио Диас – Баларт от Флорида, “имиграционна реформа няма да има тази година”. С Марко Рубио флип-флопинг по въпроса — искреността на твърденията, че има база да се очаква ефективна и експедитивна реформа започват на намирисват. Като праха се уталожи, оставаме пак с горчивия вкус, че отново имиграционната криза и обещанията за реформа са просто лозунги и политически активи без покритие. Ясно е че, електоратът, като цяло, поддържа реформа и легализация на 12 милиона хора, които са вече тука. Като се добави реалността, че реформа и легализиране ще доведе то перо в хазната и ще допринесе за стабилизиране на икономическата обстановка, човек би решил, че е просто въпрос на време и оглаждане на детайлите. За съжаление, последните 10 месеца показват, че подмолни интереси са налице.
Демократите парадират пълна подкрепа и хъс за реформа, същевременно не са и явно нямат намерение да предизвикат гласуване в Камарата на представителите или да предприемат директни мерки за да предизвикат проектозакон да отиде на конференция.
Разцеплението между републиканците е значително и се захранва от предстоящите избори 2014. Сериозното уронване на репутацията, която преживяха със бюджетното фиаско миналия месец, е вероятно да ги направи още по предпазливи и резервирани за директен сблъсък, ако се отворят дебати и гласуване на проектозакон в камарата. На практика прозорецът за приемане на имиграцията реформа ще е отворен до март. С разгорещяване на предизборните кампании, след март вероятността да се действа ще са, по мнението на този автор, нулеви. В крайна сметка, интересът клати феса, както казва старата поговорка.
От това, което е на яве поне до сега, е ясно, че нито една от партиите, нито президентът счита бързото реформиране на имиграционната система да е в техен интерес. Демократите ще продължават да политиканстват и сочат републиканците като причината за липсата на реформа. Републиканците ще продължават да тъпчат на едно место, защото не са сигурни да ли ще получат реални активи, ако действат по проект. Резултатът е, че семейства продължават да са разделени и милиони продължават да живеят в абсурд, достоен за глава от роман на Кафка.

Николет Глейзер
в.”България СЕГА”

Follow me on Twitter at https://twitter.com/NicoletteGlazer.

Disclaimer: Тази статия съдържа обобщения и примери, предназначени да илюстрират смисъла на нормативни актове и не представлява юридически съвет. Всяко дело е различно и се основава на спецификата на фактите във всеки един случай. Относно възможностите и спецификата на конкретно дело е наложително да потърсите помощта на адвокат.

Nicolette Glazer е сертификиран специалист по имиграционно право и партньор в адвокатска кантора Law Offices of Larry R. Glazer със седалище Сentury City, Калифорния. Г-жа Глейзер може да бъде потърсена на телефон 310-407-5353 или на GlazerAndGlazer.com.
© 2013 GlazerAndGlazer.co