„Влюбен във вятъра“

Ако сте фен на фентъзи сериала „Игра на тронове“ или сте страстен любител на приказките на братя Грим, то тогава замъкът в Равадиново ще ви заплени и омагьоса завинаги – веднага, щом зърнете за първи път неговите огрени от слънцето кули, сякаш оживели от история за смели рицари и неземно красиви принцеси.
Името на това уникално архитектурно творение е “Влюбен във вятъра”.  Намира се в малкото селце Равадиново, на  2 км от Созопол, и  там бизнесменът Георги Тумпалов е осъществил детската си мечта – построил е истински замък, потънал в зеленина, с райска градина, в която гордо се разхождат многоцветни пауни, с езеро с лебеди и много красота в изящните детайли.
Магията се родила преди 16 години, когато бате Жоро, както го наричат местните, се спрял на нерегламентираното сметище в село Равадиново. Усетил нещо много специално в мястото и веднага си представил как там изниква средновековен замък с езеро. Започнал  строежа на шега. Ходил по света, гледал, чел и се учил. Въпреки че работи с архитекти, всичко си измислял и решавал сам. Кумирът му е Антонио Гауди, но усещал, че може да мине лесно границата между изисканост и кич.
Доста месеци усилен труд след това мечтата почти се е материализирала, като в момента предстоят единствено последните щрихи. Признанието обаче идва много преди края на строежа.  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация пък награди Георги Тумпалов и творението му с приза “Туристическа атракция на 2012г”.
„Аз не ща да е претрупано – и няма да е така, казвал Жоро. – Архитектурата на замъка е съвършенно проста,  сам я начертах с лопатата на пясъка. Оттогава досега всеки камък е минал през ръцете ми“ – допълва собственикът и обяснява как е вадил камъните от Странджа, край границата с Турция.  Покрай строежа се образовал – премислял всеки детайл, чертал хиляди пъти, обхождал с ръка всяко камъче, посрещал всеки, който желае да разгледа творението му.
Камъкът, за разлика от хората, има само едно лице… Трябва да му го намериш и да го сложиш с лицето навън,  да гледа – обяснява той.
В градежа са използвани 20 000 т камъни, на възраст около 65 млн. години. Според изследвания на геолози тези камъни съдържат следи от микродиаманти и вероятно по тази причина замъкът променя цвета си – сутрин е с оттенък на розово, през деня е бял, а по пълнолуние сияе.  “Копали сме с метри в земята само за да изровим един от тях.  Затова и са недокоснати и нешлифовани, а директно вградени. Камъните взимат цвят от земята, в която са лежали, и това ги прави уникални”, разказва Рицаря, както го наричат още в Созопол.
И ако камъните не ви зашеметят, то със сигурност ще го сторят дървената резбована къща на самоукия майстор Рачо Ангелов, сякаш излязла от приказките винарна с дългата дървена маса и подобни на сталактити и сталагмити форми, както и езерото, в което плуват лебеди; или  сводът на избата, (която се намира 12 метра под земята и е строена по мелнишки тертип) украсен с обков от месинг.
На входа на замъка туристите са посрещани от статуя на рицар Тумпал, а на постамента пише:
“Странник съм аз от далечна земя и по пътя те носих в сърцето си,
Пазих те скрито в мойта душа, както майка пази детето си.
Носих те дълго моя мечта и изграждах те камък по камък,
Виждам те вече, пред мен си сега – “Влюбен във вятъра” приказен замък!”

Гледана отгоре, сградата има форма на кръст, а отвън е украсена с орнаменти от месинг, които ни препращат в легендарните рицарски времена. Те висят по каменните стени, обвити в задната част на замъка с гъст бръшлян. Него Тумпалов засадил още с първата копка на сградата. Кулите също са украсени с мед и месинг.
Навсякъде из градината има статуи, огромни дървени фенери с красива дърворезба, каменни птици и русалки. След като веднъж влезе в имението през голяма каменна порта, посетителят поема към уникалния дворец. Следва красива арка, копие на Адриановата в Истанбул. Зад нея се озовавате в приказна градина с езеро. Оказва се, че край замъка има и щрауси. По-нататък може да се видят и елени.  Диви лебеди прекъсват полета си на юг и остават завинаги в замъка край Равадиново – както всички останали посетители – от любов. Белите птици предпочитат езерото му и намират нови партньори тук, а част от питомните лебеди отлитат на юг с новите си събратя. В двора е пълно и с пауни, които гордо разперват опашки в градината. Първоначално Тумпалов взел една двойка, но неусетно дворът се напълни с мистичните  според повечето религии птици. В езерото пък се въдят огромни риби, досущ като в руска приказка. Компания им правят гъски и патици, а съвсем наблизо можете да се насладите и на най-различни породи гълъби –  от такива с прелестно разперени опашки до птици, които летят на височината на самолетите.
В двора на замъка има и внушителна църква, зидана също от странджански камък, която носи името “Свети Георги”.  Между каменните късове са вградени гърла и дръжки на стари амфори, извадени от морето край Созопол.
Огромната градина на замъка изобилства от български и екзотични цветя, дървета и храсти. За подбора и съчетаването им с любов се грижи съпругата на Георги.  Градината е осеяна и с много фонтани и езерца – за всяко от тях вече се носят поверия: за езерцето с орловия водопад се твърди, че хвърлена монета в него помага при вземането на труден изпит; “Чашата на Великана” дава вяра, че няма да сте гладен и жаден през годината; а голямата любов ще намерите, ако поспрете до “Фонтана на избягалата грация”…
Казват, че в замъка времето тече неусетно – може би, защото там определено има какво да се види и снима, а и е приятно за кратко да се почувствате далече от реалността и цивилизования свят и да помечтаете. Защото, след като прекрачите входа на комплекса, наистина се озовавате в паралелен свят. Въздухът е напоен с аромат на билки и цветя, а високите кули ви карат да се чувствате като главен герой в своята собствена приказка.
Това е едно  приятно място за разходка, посещавано с удоволствие както от българи, така и от чужденци.  Замъкът се използва за сватби, светски събития, снимки на филми и други специални поводи.  Най-вероятно той ще бъде превърнат в супер туристически комплекс със СПА, вътрешни басейни, възможност за спортен риболов и още куп “царски” развлечения.  Собственикът признава, че е получил не едно и две предложения от големи компании да станат съсобственици, за да се довърши по-бързо. Тумпалов обаче не продава и сантиметър от имението си.
Наскоро екип от “Дискавъри” поискал да направи филм за уникалния градеж, но стопанинът отказал, понеже замъкът не бил готов.  В същото време би искал цяла България да знае, че всеки може да дойде тук по всяко време и се наслади на красотата и романтиката.
„Направих го в България, защото сме родени тук и тук ще умрем , а той ще остане…“

За повече информация посетете следните уеб страници:
http://www.business-europe.bg/en/company/3604-in_love_with_the_wind_castle,_ravadinovo
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.395477426640.165622.369995921640
https://www.facebook.com/CastleRavadinovo/posts/425200077526642#!/CastleRavadinovo

Тел: (359) 889 223-053
Имейл: castleravadinovo@gmail.com

Ирена Александрова
Mega Mogula, Inc., Лос Анджелис
Снимки: Искрен Каменов
в.”България СЕГА”