Най-скъпите топкоритащи мъже

Един поглед в десетката на най-скъпите във футболната история трансфери фиксира интересни, но закономерни, факти. Най-успешно продават италианските клубове – Ювентус, Интер, Милан, Наполи, следват английските Манчестър Юнайтед, Тотнъм и Ливърпул, испанските –  Атлетико, Барселона и накрая – бразилският Сантос.
Най скъпите играчи в световния футбол досега е купил Реал Мадрид – първата тройка Бейл, Роналду и Зидан, петият и осмият – Кака и Фигу. Следва, разбира се, Барселона – купила Ибрахимович и Неймар. Реал и Барселона не се притесняват да хвърлят безумно много пари за седем от десетте  най-силни футболни трансфера в света. В десетката влизат още Пари Сен Жермен и Монако, както и Челси.
Интересното е, че най-силната евро-икономика –  Германия,  се държи много пестеливо на футболния пазар. Още по-интересно, че в звездната футболна десетка на най-високо оценените топкоритащи хора, са тези дето вкарват голове – всичките десет са “чисти нападатели” или атакуващи полузащитници! За да вдигне цената си някой бранител сигурно ще му е необходимо да се появи на терена с поне пет скалка от скъпите нападатели!
2013 година е доста разтропана: историческата десетка бе обновена с имената на Бейл, Неймар, Фалкао и Кавани.

1. Гарет Бейл                  “Тотнъм –  “Реал”             € 100 млн.   $133 000 000    2013 год
2. Кришт. Роналду        “М. Юнайтед” – “Реал”    € 90 млн.     $120 000 000    2009 год
3. Зинедин Зидан           “Ювентус” – “Реал”          € 73,5 млн.   $95 000 000     2002 год
4. Зл. Ибрахимович      “Интер” – “Барселона”    € 69,5 млн.   $92 000 000      2009 год
5. Кака                            “Милан” – “Реал”             € 65 млн.     $86 000 000       2009 год
6. Единсон Кавани      “Наполи” – “Пари С-Ж”  € 64,5 млн.   $85 500 000      2013 год
7. Радамел Фалкао     “Атлетико” – “Монако”   € 60 млн.      $79 500 000      2013 год
8. Луиш Фигу              “Барселона” – “Реал”       € 60 млн.      $79 500 000     2000 год
9. Фернандо Торес      “Ливерпул” – “Челси”     € 58,5 млн.   $77 500 000     2011 год
10. Неймар                   “Сантос” – “Барселона”  € 57 млн.      $75 500 000      2013 год

1. Гарет Бейл: от “Тотнъм” в “Реал”, 2013. 133 милиона долара.

Всички знаят, че този Бейл не струва тези пари. Може би “Реал” Мадрид се реши на този финансов балон само защото “Барселона”, в сборен хор с гласовитите испански и английски журналисти, продъниха света с футболната оратория около идването на митичния бразилец Неймар в Катлуня. Трябваше с нещо да се тушира този убийствен лазерен лъч, който заслепяваше футболния народ по планетата. Като играч на терена Бейл едва ли ще оправдае и половината от торбата с пари, дадена за него. Играе на същия пост както Криштиану Роналдо. Двамата най-скъпи футболисти на света едва ли ще се радват много на съвместното си присъствие на терена. А и представяте ли си колко много ще очакват зрителите от това огромно богатство на терена заедно? Бейл и Роналду  – това са над 250 милиона долара! На една зелена полянка,  по-малка и от най-бедняшката селска ливавда… Капитал с  50 милиона повече отколкото плати за приватизацията на БГА “Балкан”  Гад Зееви през 2002 година: 5 “Боинга”, 28 “Ту 154”, общо 125 самолета, България бе на трето място по гъстота на вътрешните въздушни линии на глава от населението в Европа, с двадесетина световни дестинации, включително  до Ню Йорк, Хараре и Банкок, с  десетки имоти в България и по света…  Абе, много са гнили и двете финансови загадки около Бейл и Гад, особено втората.

2. Криштиану Роналду: от “Манчестер Юнайтед” в “Реал”,  2009. 120 милиона долара.


През 2009 година Роналду, един от най-елегантните футболисти, отиде в един от най-елегантните  футболни отбори на света. Лудите пари дадени от “Реал” обаче са възвърнати отдавна във футболната каса. Златната река с името Роналду тече от цял свят към красивата стара столица на огромния латино свят по нашата земя. През цялото време от тогава до сега Роналду е наобикалян от големите футболни хищници, но 200-те милиона евро неустойка, която трябвая да се плати, ако премине Криштиану в друг клуб, преди да изтече договорът му с “Реал”, е голям залък и за най-лакомата богата уста.

3. Зинедин Зидан:  от “Ювентус” в “Реал”, 2002,  95 милиона долара.


През 2002 година “Реал” имаше нужда от един единствен футболист. Отлично познат на цялата футболна планета, по фигура и маниер на игра – уникален, неподаващ се на копиране и фалшификат. Зинедин Зидан.  При такива обстоятелства за Кралския клуб цената нямаше значение. 95 милиона долара бяха фантастика преди 11 години, но не и за “Реал”… Очакванията бяха големи. Но известно време Зидан не “правеше” играта на отбора чак толкова добре, колкото клубът и милионите му почитатели желаеха. Все пак, разбира се  Зизу доказа, че носи злато в краката си, особено в знаменития финал на Шампионската лига с “Байерн”…

4. Златан Ибрахимович, от “Интер” в “Барселона”, 2009, 92 милиона долара


Не може да се каже, че това е било особено добро решение на катлунците през 2009 година. Според контракта за 92 милиона долара шведът с балкански корени би трябвало  и догодина да носи раираната фланелка на Барса, но той я сменя с тези на “Милан” и “Пари Сен Жермен”. А в “Барселона” го помнят, по-точно не искат да си го спомнят, след буйните му речи срещу две велики личности, които били се облагодетелствували на гърба на неговия космически талант – треньорът Гуардиола и вероятно най-големият досега във футболната история – Меси.

5. Кака, от “Милан” в “Реал”,  2009, 86 милиона долара


Преди пет години Кака беше много нашумял футболист, но спортната му съдба не се оказа добра към него и към поклонниците му от “Реал”. Нещастието за бразилеца започва с една травма на коляното му, след която той започва да се появява все по-редко на терена и играта му  започва да става все по-бледа и неефективна.

6. Единсон Кавани,  от  “Наполи” в “Пари Сен-Жермен”, 2013, 85.5 милиона долара


Мнозина смятат, че това е един от така наречените “профилактични трансфери”, които създават движение, правят вятър, който все пак е полезен за някои – получаващите премии и проценти покрай  тази луда търговийка, която пламти около футбола и скоро ще подпали чергата му… Накрая от “Наполи” се похвалиха, че с тези куфари с пари, които взеха за Кавани, биха могли да купят всичките, все още останали нападатели от родината му Уругвай…

7. Радамел Фалкао, от  “Атлетико” в “Монако”, 2013, 79.5 милиона долара


Колумбиецът Фалкао беше известно време голямата звезда на “Атлетико” и това изглежда е настървило “Монако”, където се формират романтични амбиции, да се впуснат в тази непредсказуема трансферна авантюра.

8. Луиш Фигу, от “Барселоа” в “Реал”, 2000, 79.5 милиона долара


Португалецът Фигу стана известен като един от най-безразсъдните и лоши, направо предатели – футболисти в света, след като през 2000-та година смени най-непоносимите едни към други фенове – тези на “Барнселона” с тези на “Реал”, Мадрид. С това стана и “автор” на едно от най-куриозните събитияа във футбола. На мач в Барселона Фигу отива да бие корнер, но на това най-близко до публиката място, каталунци го засипват с дребни монети –  като долен сребролюбец и… със свинска глава – знак, че го обявяват за “отвратително животно, което ще бъде лишено от мръсния си живот”…

9. Фернандо Торес, от  “Ливерпул” в “Челси”,  2011, 77.5 милиона долара


Продажбата му се отчита от едни като лош ход на “Ливерпул”, където Торес стана Торес, а от други – като добър, защото го смятат че вече бил “изчерпан”… В “Челси” Торес не оправдава дадените за него милиони. За сметка на това запалянковците на “Ливърпул” са единни: те изгарят на стотици клади хиляди фланелки на “предателя Торес”, а семейството трябвало да се евакуира в спешен порядък с полицейски кордон, под цветущи проклятия и “благословии”…

10. Неймар, от  “Сантос” в “Барселона”, 2013, 75.5 милиона долара


Неговият трансфер в Барселона беше доскоро “златна тема” за медиите. От бразилеца се очаква много.  И сега има поне десет теми, които се изследват като извънземно чудо – ще се “спогодят” ли с Меси или няма, ще му “пасне” ли испанският футбол, ще заякне ли малко, щото бил кекав… Ще го погледаме на терена, ще видим…

Климент Величков
в.”България СЕГА”, Чикаго