Кубрат стана трети в световната класация след братя Кличко

На 24 август  2013 г. българският боксов лидер Кубрат Пулев победи американеца Тони Томпсън – Тигъра. 41-годишният тигър беше с 5 кг по-тежък от Пулев /нашият е 116 килограма/  и имаше 3 загуби /при 38 победи/ на професионалния ринг, две – от Владимир Кличко, с когото Пулев очаква да се срещне през следващата година. 
За Кубрат Пулев това беше 18-та победа от 18 мача на профи-ринга.
Мачът се игра в германския град Шверин по специален договор, че независимо от това кой бие и кой е битият – всеки ще получи по 100 000  долара хонорар.  
Победата на Кубрат му осигури пътя към решителен бой за титлата Световен шампион по бокс, тежка категория, на Международната боксова федерация, чийто притежател сега е украинецът  Владимир Кличко. Но това е малко лошо казано. Самият Кличко трябва първо да защити титлата си в мач с друг претендент – Александър Поветкин.  Ще разберем след мача в Москва на 5 октомври т.г.
Мачът се игра в 12 рунда, в деветия Тони беше на пода, но продължи, а Кубрат Пулев се държа разумно, не потърси нокаут, не рискува…
Кубрат се оказа много разговорлив шампион и той ни помогна доста на спортните хроникьори, още повече че  разбира повече от бокс, отколкото нас,  писачите за бокса,  поне със сигурност от мене…
– След Олимпиадата в Пекин всички ме отписаха. Бях  омаскарен, че един вид нищо не става от мен, но никога човек не трябва да бърза и да отписва. Изключително се радвам, че българите оценяват това, което правя и постигам. Аз им благодаря за подкрепата. Това е моята енергия и това ми дава сили да продължавам нагоре. За мен това е истинското – не пари и слава – каза Пулев за медиите.
За самият мач той казва:
– В началните рундове Томпсън, който е много опитен боксьор, ме затрудни. Той се опита да ме притисне, като търсеше близка дистанция, но аз не му позволих. Помогнаха ми движението с краката и левите прави удари. Всеки получен удар разконцентрира, затова стратегията ми беше да получавам колкото се може по-малко удари. Не бях играл 11 месеца и не съм във върхова форма. Блазнеше ме да нокаутирам противника си, но залогът е много голям и не биваше да се рискува. Придържах се към моя план и диктувах нещата през цялото време. Преди двубоя за световната титла ще тренирам още повече. Сега чакам мача между Кличко и Поветкин. Предполагам, че Кличко ще победи. Надявам се с Божията помощ, и с всички българи зад мен, да направим фурор!
За високата цена на победата в този мач Кубрат Пулев казва:
– Тази победа е изключително ценна.  Не случайно този триумф ме извежда до мач за титлата, защото Тони Томпсън е “Номер 1” в САЩ. Беше все едно България срещу Америка и ние пак победихме. По-близо няма накъде да съм до мач за титлата. Всичко е въпрос на време. Може би, ще направя най-много още един мач, ако се назначи мачът да е през април или май, 2014-та година. Беше ми некомфортно, когато не бях играл близо година. Това оказва влияние, колкото и да тренираш, и да се подготвяш. Официалният ринг е официален ринг, това са мачове на много високо ниво
 
– Гледам ранглистата и не мога да повярвам! Първи Владимир Кличко, втори – брат му, и аз – трети. Стигнах дотук с много работа, късмет и с Божията помощ. Искам и световната титла, трябва да я донеса в България! – горещо си пожелава Пулев.
 
… Но час преди да привърша тази статия дойдоха знаци от украинските медии, че 37-годишният световен лъв  в бокса техен сънародник сега мисли само за битката с Поветкин, в която са заложени четирите пояса на шампионство,  разиграват в различните боксови версии… А като спечели /?/ Кличко щял да си почине поне пет месеца  преди да се качи пак на ринга … срещу Дейвид  Хей!!!  Британец, който след не много време щял да играе свой мач, който да го направи също кандидат за световната титла, мечтана от Кубрат и България.
Истинската причина е, че боксовите акули очакват повече приходи от мача Кличко – Хей…
Боксовите мениджъри на Кубрат Пулев  от немската агенция “Зауерланд” веднага излязоха с остър протест, че  ще направят всичко възможно мачът Кличко – Пулев да се играе най-късно през март 2014  година.
Каквото и да се случи Кубрат Пулев  вече донеса през този август  радост и успехи, признание и надежда за Българския спорт.
 
Климент Величков
В. “България сега”, Чикаго
Снимки: ММА