Новини от фронта ЦСКА

“Тази сутрин нашите съгледвачи съобщиха, а световните агенции обявиха отново с висока степен на сигурност, че по време на вчерашната мащабна офанзива на армейските дивизии на ЦСКА е бил обкръжен и пленен украинският  банков и стоманолеярен пълководец, Константин Жеваго. Оказва се, че именно този стар познат от предишните фази на войната, стои зад тайнственото сдружение “Червени шампиони”, готови да откупят ЦСКА от пернишкия протекторат  на Титан.  Преди години той отстъпи пред титаните, сега армейците поправят грешката си и с неговото, и на милионите му, залавяне смятат да спечелят войната и да спасят  съкрушената империя ЦСКА.

Според други източници на новини от фронта, обаче, събитията се развиват в напълно  обратна посока.  Точно и именно магнатът милиардер Жеваго е обкръжил и взел в план разпокъсаните и страдащи от липса на муниции и продоволствие армейски части на ЦСКА и в скоро време  той и неговата банкова сметка ще окупират Борисовата градина и разнебитения полигон “Народна армия”. В България се надяват те имат сили да изправят на крака падналият по очи български футболен клуб…”

И така: може би наистина чудото ще стане?

След като удивително и парадоксално бащите и децата на ЦСКА, създали клуба и отгледани в него до световни спортни звезди, бяха готови да го закрият, затрият, изтрият и зарият до отбор от селските “В” групи /а дали изобщо ги има тези “В” групи или са пълна скръб и миражи на все още жива футболна статистика?/, изведнъж се открива перспектива: клубът остава в  “А” група и е готов да се бори с достойнство и чест за името си!

А дали пък и ние тук в Чикаго не сме прекалено  отнесени далече от вихъра на българската действителност?  И какво ли са могли да направят спортните хора след като системата по закон е приравнила спортните клубове, примерно, с развъдници на костенурки или благородни елени…  И собствениците на развъдника, икономически правилно, се интересуват  единствено от основния закон на съвремието – има ли печалба или нещата отиват на загуба?

Колко е било трагично положението на ЦСКА и неговите благодетели- титани разбирахме капка по капка и ден след ден.  Днес, когато се пише тази статия, сряда 10 юли, все още останалите играчи в ЦСКА са тръгнали с клубния автобус за контролен мач в Дупница.  И изведнъж шофьорът се замислил дълбоко и рекъл: “Тая работа няма да стане. В резервоарът няма капка бензин”. Добър фен веднага измъкнал няколко парчета туби с бензин. Но за покриване на дългове от 10 – 12 милиона /35 милиона според Гриша Ганчев/ няма достатъчно кандидати.

Имало е и ще има винаги  кандидати за благодетели на ЦСКА. Но и преговори и напъните  за тази роля ще бъдат винаги свързани с дилемата – как чрез ЦСКА да се доберем до безценните терени по спортните бази на клуба,  да се доберем до дивидентите от марката ЦСКА, и в същото време да не си развързваме много кесията…

Новините от фронта потвърждават, че точно днес, сряда, тайнственото сдружение “Червени шампиони”  трябва да си купи от сергията, на която вече месеци слънчасва, българския футболен гранд ЦСКА. Украинският милиардер Жеваго, който искаше да купи “Кремиковци”,  но не му с случи, някой друг го взе за един лев, или малко повече, осигурявал лъвската част от парите. Останалите петнадесетина бизнесмени – кой колкото може… Годишно щели да внасят от 30 до 130 000 лева. Жеваго даде навремето и един милион капаро за ЦСКА, после “титаните” му го издърпаха от ръцете, но след съдебни дела му върнаха милиона.

Очаква се, че политикът Александър Томов, изгоненият шеф от ЦСКА преди години, последният при когото ЦСКА  е ставал шампион и е бил на висота, човекът който беше осигурил връзката с Кремиковци и друг голям милиардер,  правещ стомана – индусът Митал, ще има думата в управлението на клуба. Но може би чрез своя представител Алексанър Тодоров.

Стойчо Младенов ще бъде селекционерът. Изпитана марка. Сериозен треньор,  с когото Арександър Томов изведе клуба до последната титла. Смята се, че всички от досегашното ръководство, назначени от “Титан” ще напуснат постовете си.  Първият аут – празнодумецът Георги Илиев – Майкъла. Основателите на водевилното дружество ” ЦСКА 1923″ – също.  Но Димитър Пенев, разбира се, остава. За Христо Стоичов като че няма да се намери място. Той също и не иска. Има брожение срещу него. Беше единственият човек, който можеше да влезе при президент и премиери, при който и да е милионер в България и при мнозина по света,  в световни и български футболни и политически централи…  И да се бори като лъв за живота на ЦСКА. Но той изчезна от бойното поле, отида на почивка, като междувременно демонстративно се разсърди. Няколко дни се изживяваше като бос на ЦСКА, но добре, и за него и за ЦСКА, че все пак акциите и функциите на управляващ не го притиснаха в ъгъла на големите неприятности, които се очертаваха… Сега Гриша Ганчев, който се чувства виновен, че го подлъга към миражната комбинация – той да дава парите, а Христо да се разпорежда с тях, се мъчи да заглади нещата. Предлага му евентуално връщане в “Литекс” на подходяща позиция. Не става дума за треньор, където има вече мастита фигура. Още повече, че има и негативни реакции – взел бил Христо “Литекс” непосредствено след две годни шампионство на България, тренирал го после две години и го класирал два пъти на пето място… “Ще предложа на Христо Стоичков да се завърне в Литекс под някаква форма, защото такива легенди не трябва да стоят извън футбола ни, казва пред  “24 часа” Гриша Ганчев.  

***

Последно комюнике от бойното поле: очаква се сделката между “Титан” и сдружението “Червени шампиони” да приключи  до  четвъртък на обяд. Всички бойци  вече са изнервени до краен предел. Новите босове са готови моментално да започнат с погасяването на дългове от около 13 милиона лева  – към НАП, към различни компании и частни лица. 

Очаква се в “Народна армия” да пристигне представителят на украинския милиардер Константин Жеваго  на име Виктор Деменюк, който да постави своя легендарен самовар в шефския армейски щаб на предстоящите не леки бойни спортни и финансови битки и да направи първата покана за делови разговорчета  при аромата от горещ и тонизиращ украински чай…  

Климент Величков
В. “България Сега”,
Чикаго