В ЦСКА чакат … Годо

Спрете се пред някоя детска площадка, където малките пълнят с пясък своите кофички и се заслушайте какво си говорят. Не ви ли се струва, че слушате хората, в чиито ръце е съдбата на ЦСКА?  Не схващате ли, че всички дрънкат нещо, но никой не слуша никого и нищо никой не прави?

Всички мърморят за лиценза – откъде ще го вземат,  кои играчи ще дойдат, в какви групи ще се играе… Но на практика всички чакат Годо… 

Чакат Гришата да даде пари и да оправи с един замах всичко, а той – в Лондон. Всички чакат Христо Стоичков да му дадат някакви митически акции, които уж били нещо като пари, но не били съвсем пари. Всички са щастливи, с усмивка от ухо до ухо – “Щом Ицето е в ЦСКА значи всичко е наред!  Христо е генералът, който ще води ЦСКА към битка и спасение. Но точно в най-лютата част на сражението генералът изчезва от бойното поле. Отишъл на почивка. В Барселона. А може и на Хавайските острови. Никому не казал и дума. Като свърши войната ще дойде да стане собственик на ЦСКА. Кой би работил с такива маниери? Все едно партньор ти е петгодишен хлапак, който прави каквото му скимне. 

 

Събират се трима и обявяват, че са направили в неделя привечер нов ЦСКА. И всички са възхитени! Ама къде са документите, има ли сто грама истина… Фантазиите набъбват “Нефтохимик ” ден и нощ не дава лиценза си, но хора и медии ден и нощ  твърдят, че това е вече уговорено… А може и да стане, нали. Тук всичко може.

Като че никой не си говори с никого. Никой не знае правилниците,  всеки юнашки се бие по гърдите – “по-добре е да не играм в Европа, защо ни е А група?  Може в “Б” или в аматьорската “В”…  ЦСКА си е ЦСКА”!  Наистина ли е така? От утре всички клубове – аматьори!

Разбира се всичко това може  и да има смисъл. Най-после да няма ЦСКА. Няма клуб, няма база. Приватизира се…  (Кой ли ще спечели от това?)

На този фон “феновете” на българския футбол само се ругаят горещо и  не искат и да знаят, че футбол се играе от два отбора. В тази суматоха някой каза ясно и разбрано: “Левски” и ЦСКА бяха двата коня, които дърпаха каруцата на българския футбол. Сега ситуацията става друга. Първият удар идва от телевизията, която ще отреже парите за излъчване на мачовете, защото интересът към първенството вече няма да бъде същият”.

Климент Величков
В. “България Сега”, Чикаго