Мъжката дума на един космически мъж с къса червена пола

 

Пионерът на една от най-атрактивните идеи на съвремието, британският милиардер Ричард Брансън, не се отрече от мъжката си дума и защити достойно мъжката чест на човечеството, като  си сложи къса тясна червена пола, преобрази се като стюардеса и обслужи пътниците по авиолинията Перт, Австралия – Куала Лумпур, Малайзия. Причината беше тази, че той загуби бас с директора на авиокомпанията AirAsia – Тони Фернандес – кой от отборите във “Формула 1” ще се класира по-напред – Virgin Racing или Lotus Racing. 

Пищното зрелище – как брадатият милиардер поднася кафе и сандвичи на пътниците в презокеанския лайнер в оскъдното облекло на авиостюардеса беше заснето и описано от редица медийни екипи и стана хит в световната информационна среда. 


Новата стюардеса е с магнетична привлекателност…

Вестник “България Сега” Ви представя част от това шоу, но прибавя и сериозните неща, които Ричард Брансън върши. Още повече, че в тях има и наше, българско, чикагско, присъствие…

Сигурно знаете, че британският милиардер сър Ричард Брансън е основател на поднебесната летателна компанията, по-точно  “империята” –  “Върджин Груп”. Нейните самолети кръстосват света. Но от недалечно време сър Ричард Брансън се занимава и с перспективната идея – да направи Космоса място за фън и туризъм. Очаква се, че тези разходки, само за първите десет години, ще донесат приходи до 1.5 – 2 милиарда долара.

… Беше може би преди  8 – 10 години, когато сър Брансън създаде и компанията “Върджин Галактик”. Днес тя е лидер в надигащия глава космически туризъм, където действат вече още пет компании. 


Ричард Брансън направи до сега 26 изпробвания
на своите космически апарати…

Във  “Върджин Галактик” разработиха небесния  кораб  “Space Ship Two”  – за шестима космически туристи и  двама пилоти. За полета  шестимата плащат по 200 000 долара. Приключението продължава 3.5 часа. Корабът ще се вдигне на около 100 километра височина. От там пасажерите ще се насладят на една непозната гледка към Земята и към бездънния Космос, както и на цели 5 минути… в  безтегловност. Космодрумът  “Spaceport America” в Ню Мексико е базата на тези “космошествия”.

До преди април т. г. опашката от ангажиралите своя полет земни жители наброяваше 580 души. Сред тях е и един наш сънародник, разбира се – от Чикаго. Шефкет Чападжиев. Около 8 000 други са в списъка на чакащите. 

„Върджин галактик” поотложи вече няколко пъти датата на първия полет. Последна за сега е 2014-та година. Една холивудска двойка, мисля, че беше с чуруликащото име “Бранджелина”, обяви, че планира хитът на техния меден месец да бъде на борда на самолетчето на сър Брансън. Стига то да излети наистина преди младите да са загубили вече необходимия любовен потенциал за истински меден месец – за два часа и половина, поне…

Но, шегата настрана, сър Брансън е изключително съвестен предпиемач. В началото на май 2013-та година, той направи 26-тия пробен полет на космическия си кораб! “Space Ship Two” излетя от космодрума в калифорнийската пустинята Мохаве 


Нашият сънародник от Чикаго, Чападжиев,
е сред приятелите на Брансън и очакваните
първи негови космически пътешественици

Преди може би година – две Чападжиев посети един голям митинг, организиран от  Ричард Брансън,  който искаше да представи чудноватата космическа машина  “White Knight Two”. Двамата са вече “стари познати” и Чап има уверението, че ще бъде сред първите космически пътешественици. Полетът се състои от два етапа. Най-напред “Белият рицар” изнася космическата ракета на 16 км височина, там тя се отделя с пасажерите си на борда, разхожда ги 150 минути, и после сама се приземява на космодрума.

Част от полета е със скорост до 3000 мили в час, пътниците ще бъдат приковани за седалките. Те ще могат да гледат навън  от 15 големи прозореца, които са от всички страни на космическия кораб. Затова всеки от тях ще премине  3-дневна подготовка за адаптиране към височини и скорости, както и към условията на безтегловност. 

Климент Величков
В. “България Сега”,
Чикаго