Поставен е нов рекорд на Гинес – Най-големия брой хора, боядисващи заедно яйца за три минути

Организаторите Ангел Ангелов и Стефан Сърчаджиевсе Фондация “Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство” с инициативата си привлякоха стотици участници, които освен че станаха част от световен рекорд, се забавляваха и подкрепиха една благородна кауза.
Предишният рекорд е поставен в Америка – тогава са боядисани 317 яйца. В българския рекорд бе използвана специална технология за боядисване, студено в студено, за да може то да стане бързо и ефективно. В най-големия български Юнашки тиган бяха сварени на жив огън 2700 яйца, дарени от производители.  Бяха боядисани  937 яйца в над 200 литра боя. Всеки, който се включи в боядисването, получи сертификат за участие, и взе със себе си яйцето, което е боядисал.
Кампанията бе в подкрепа на възстановителен център за деца, болни от онкохематологични заболявания. Центърът се изгражда от сдружение от родители на болни деца и в момента е в строеж. Целта на инициативата бе освен поставяне на рекорди, всеки участник да се запознае с каузата за детския възстановителен център. Той се изгражда с доброволната помощ на хора, които отделят от личното си време, за да се включат в строителните работи. Центърът се намира на около 15 км от София и всеки може да отиде и да помогне.
Малко след поставянето на рекорда с боядисването на яйцата над 20 готвачи сготвиха в Юнашкия тиган 3000 порции кавърма, която беше раздадена на участниците.

Валери  Захов
BiNet TV
София
специално за
в. “България СЕГА”