Авторът на "Тодор Живков" заплашен с убийство

 

Десет  дни преди 3 май – Световният ден за защита на свободата на пресата, получихме покана от Пресклуба на БТА за решителна и бърза реакция срещу отправена смъртна заплаха към разследващия публицист и писател Христо Христов и неговото семейство…  Беше и в самия разгар на суматохата преди връщането ни в Чикаго, но нямаше и миг колебание за това какво трябва на направим.

В Пресклуба ни посрещнаха с внимание и с благодарност към българската преса в САЩ, и специално вестник “България Сега”.  В България  смятат, че е важно  този психо-терор  да се представи  пред голямата и стратегически важна българска диаспора в Америка. Това е опит за блокиране на писателите и журналистите да изпълняват своята мисия в обществото. 


На пресконференцията в БТА, Представителят на
в. “България Сега”, Чик
аго, Тодор Паунов е първият вдясно

Освен журналисти присъстваха и други познати личности от различни сфери на обществото.  Руси Чанев,  Красен Станчев, Александър Кашъмов, Юлияна Методиева, Юлия Берберян и др. Поставиха остро въпроса ГДБОП, МВР и Прокуратурата да разследват случая и да осигурят безопасен живот и възможност за работа на Христо Христов и семейството му.  

Свободните медии в днешния свят са контрол над властта. Те отварят прозорец пред хората, през който се виждат корупцията и злоупотребите, баздарното ръководство, измамите и алчността на някои от властващите. Заплахите и реалните покушения срещу свободните публицисти затварят тези прозорци. Целта е да  се генерира страх, журналисти и медии да заживеят в атмосферата на самоконтрол и примирение.”Да мълчиш е по-добре, отколкото да говориш”.


Христо Христов

В изпратения Призив към цитираните органи се казва: 

“Журналистът Христо Христов и неговото семейство са заплашени със саморазправа и смърт. Това не се случва за първи път, но този път заплахите изглеждат реални и упорити.

В случая с Христо Христов заплахите са безспорно свързани с работата му върху историята, дейността и документите на бившата Държавна сигурност и нейните метастази в съвременния политически и стопански живот на България.

Става дума за заплаха от посегателство не просто към живота на г-н Христов и неговото семейство. Тази низост е покушение и срещу професионалното и коректно разследване на неизвестното в историята и настоящето на страната, покушение срещу правото на гражданите да научават тази информация”.

Христо Христов започва публицистичната си кариера през 1990 г във в. “Демокрация”. Бил е разследващ журналист във в. “Дневник”. През 2011 г. основава сайта  “Държавна сигурност.ком”. Специализирал е в британския вестник “Гардиан” и в Международния център по журналистика във Вашингтон.

Има достъп до съдебни архиви за престъпления, какъвто други преди него не са имали. Освен в ДС може да преглежда  и старите документи на задгранични дружества с българско участие.

Написал е много книги. Сред тях: “Секретното дело за лагерите”, “Държавна сигурност срещу българската имиграция”, където стари имигранти може да срещнат и своите имена, “Убийте “Скитник” /за Георги Марков/, “Тайните фалити на комунизма”, “Двойният живот на агента “Пикадили”, “Империята на задграничните фирми”,  “Тодор Живков. Биография”.

Чанита и Тодор Паунови
София – Чикаго
В. “България Сега”