Записки по Америка

Записки по Америка

Авторска рубрика на Климент  ВЕЛИЧКОВ,
Журналист от “Старт BG Чикаго”

Рубриката е във ваканция!
Миналата седмица срещнах приятел, който преди около година се беше прибрал завинаги в България.
– Кво става? – искрено зарадван от срещата го запитах. Обърна лопатата, по-рано от Америка на почивка в България, сега от България на почивка в Америка, а?
– Мани, бате, мани! Върнах се! Не знам кво да правя…И ти, – погледна ме накриво – все пишеш хубаво за България, за Америка. Ама не се получава както го пишеш! Що не напишеш за някоя малка, хубава държавица, дето хората не се утрепват от работа и дето няма алчност като у България – там искам да отида с децата и жената и да си живеем като… бели хора!
Накара ме да се позамисля, този човек. И тъй като навсякъде има и добро и лошо, реших да смекчим световния проблем с малко хумор – ще задълбаем сега в няколко екзотично малки държавици. Няма България, отдъхнете си от Америка!
Рубриката “Записки по Америка” има почивен ден. Ако четете само за Америка – почивайте и вие и не четете повече. А ако се хабите и за други работи – четете, така ви се пада!

Държави, които не познавате, а трябва!

Невероятно, но факт!

Големината на една държава и броят на милионите, които живеят в нея, не винаги прави живота по-добър и хората по-щастливи. Помислете си къде бихте предпочели да живеете, ако имахте избор: в Люксембург, Монако, Сан Марино, Тринидад и Тобаго, или Бангладеш, Индия, Китай?

Оказва се, обаче, че освен познатите ни малки държавици с голям и сладък живот, има още стотици микроскопични републики, монархии и дори империи, които благополучно са намерили своето място в нашия свят.

Създаването на такива държавици съпровожда на практика цялата история на нашата цивилизация. Но сега става все по-сложно, защото по планетата почти няма вече свободни територии. Затова пък у създателите на новите държави има предостатъчно фантазия и амбиции да се почувствуват независими в този отвсякъде зависим свят.
    
… Групата еколози, създали “Република Атлантис”, едва не загиват в своята страна. Корабът, чиято палуба е територия на републиката, потъва от само себе си от старост, а народът на държавата едва доплува до близкия чуждестранен бряг…

Но какво от това? Има стотици държави, които стоят здраво на земята, развиват бурна дейност, печатат марки, търгуват, даже издават паспорти и се грижат за поданиците си. Не знаем някой наш сънародник да е чак до там успял българин да има такъв паспорт, но ако има – нека се обади и ни разкаже как се чувствува!

А това, което засега знам за съществуващите малки сладки страни по света е следното…

Кралство Бермания

Започваме с Кралство Бермания, което се намира някъде близо до България, на Балканския полуостров, но и хронистът, който го описва не знае точно къде. Във всеки случай – около река Дунав. Кралството се е появило още по времето на Византийската империя. Днес населението му брои 75 души. Управлява се от Крал Аланус Първи. Истинското име на монарха е Алън Берман, американец, бизнесмен, който се занимава с нумизматика. Бермания се прехранва от сеченето на монети.

Княжество Силенд

Образувано е през 1967 г. Намира се в международни води на 10 км от източния бряг на Англия на територията на бивша военноморска наблюдателница. Създава го майорът от Британската армия Пади Бейтс, сега Княз Рой, който се заселва там със семейството си. В 1978 г. Княжеството обявява война на работниците, наети от немски бизнесмен, който купил платформата за железни отпадъци. В началото успехът е на страната на агресорите, но Княз Рой вика на помощ приятелите си – ветерани от Британската армия, които разгромяват напълно опасния враг. Пленен е и самият бизнесмен, който се разкайва публично и сам става поданик на Княжеството.

Източник на доходи за поданиците първоначално е радиостанцията, по-късно, чрез предоставянето на Интернет-услуги. Срещу скромна такса всеки може да стане барон или лорд на Княжество Силенд. Населението вече надминава 700 души с редовни паспорти, но по света вече циркулират над 150 000 фалшиви паспорти на страната! Процентно на населението това е много повече отколкото фалшивите британски… а може би и на всички фалшиви паспорти от Европейския Съюз, взети заедно.

atlantium_270Империя Атлантиум

Образувана е в 1981 г. Трима жители на Сидни провъзгласяват независимост от Австралия. Днес Империята има повече от 1 000 жители, които живеят в около 90 страни по света. Атлантиум претендира за част от територията на Австралия – 10 кв.метра (!) в едно от предградията на Сидни. Държавен глава е Император Джордж Втори. До коронацията го наричали George Francis Cruickshank. Използува свой оригинален календар, който започва от последния ледников период. По този календар сега живеем в 10 529 година.

Фрестония

Държавата е създадена през 1977 г. Основават я хипита, музиканти, актьори, художници и пр. Те се заселват в изоставени и полуразрушени сгради в Лондон. През 1979 г. градските власти се опитват да ги изселят от заетите апартаменти и къщи. Но фрестонците се обръщат за помощ към Съвета за безопасност на ООН с молба да им бъдат изпратени на помощ международни мироопазващи сили и лондонското кметство капитулира.
    

Република Конч

konch_240Създадена е през 1982 г. на няколко миниатюрни островчета от веригата Ки Уест, Флорида. Причината се крие в някои действия на бреговата охрана на САЩ, които според местните жители пропъждали туристите. Обявена е… независимост от САЩ! Републиката обявява война на Америка, но след изтичането на една минута военни действия, се предава. Веднага, обаче, победената страна се обръща към победителите и ООН с молба за хуманитарна помощ – искането е за 1 милиард долара.

През 1995 г. Република Конч се оказва отново във война със САЩ, тъй като бреговата охрана пак се опитва да проведе учение на нейна територия. Но армията на Конч се появява решително на бойното поле, оборудвана в най-модерни бански гащета,  при което военните предлагат примирие и се оттеглят.

Република Конч поддържа консулства във Финландия и Франция и издава паспорти. За съжаление сувенирни.

Великото Херцогство Уест Антарктика

antarktida_240Основано е през 2001 г. и претендира за част от територията на Антарктида, която ООН провъзгласи за Континент на международното сътрудничество. Независимо от това страни като Чили, Норвегия и Нова Зеландия претендират за някои острови около Антарктида. Уест Антарктика също. Столицата й се намира на остров Петър Първи и територията й надвишава тази на Испания, Португалия и Франция, взети заедно. Там постоянно работят в своите станции над 200 учени от цял свят.

Основател на държавата е морският пехотинец на САЩ Тревис Мак Хенри, наречен след това Великият Херцог Тревис. През април миналата година той предаде властта на наследника си – Великият Херцог Филип.

Уест Антарктика е монархия с кабинет от 8 министерства, назначавани от херцога. Има своя радиостанция, информационна агенция, армия, валута, издава пощенски марки и пр. Всеки може да стане неин гражданин, попълвайки съответните документи на официалния сайт на монархията.

Молосия

Държавата съществува от 1977 г. Простира се на територия на щатите Невада и Калифорния. Отначало е монархия. В 1999 г. приема нова конституция и става република. Несменяем ръководител на страната е Кевин Бо, първоначално крал, сега президент и премиер. Премиерът Бо възглавява както цялото правителство, така също и доста от министерствата – Министерството на отбраната, Министерството на международните взаимоотношения и Министерството на всичко останало. В Молосия съществуват още и министерства на правилното поведение, на неправилното поведение, на скалите, на пясъците, на пясъчните бури, а също така и министерство на националната кухня.

Бюджетът се попълва от сувенирния магазин, разположен в личната резиденция на президента. Държавен език е английският. Но се използува оригиналната "пустинна азбука", създадена от последователите на Светата Църква на Последните Дни /Мормонската църква/