Защо изпитвам болка по време и след секс?

Това е често срещан проблем, с който се сблъскват много жени, и който не трябва да пренебрегвате. Важно е да установите къде чувствате болка – на входа на влагалището или в дълбочина.
Дълбоката болка ниско в корема, която възниква по време на половия контакт и понякога продължава и след него, може да се дължи на възпаление на яйчниците (поликистоза), обърната матка,  вулводиния (хронична болка и парене на влагалището), гастрит, колит, цистит и други възпаления на органите в малкия таз, хламидия и други полово предавани заболявания. А понякога се дължи просто на позата, която води до дълбоко и болезнено проникване.
Повърхностната болка преди секс, която отшумява след няколко прониквания, може да се дължи на твърде агресивно начало, на позата, на размера, на протриване при продължителен сексуален контакт или при липса на любовна игра, сексуална възбуда и вагинална сухота.
Понякога споменът за травмиращ сексуален контакт и страхът от евентуалната болка при следващ водят до инстинктивно свиване на мускулите на влагалището, а оттам и до болка при проникване. Всичко е на психическа основа, така че справете първо със страховете си и болката по време на секс ще изчезне. Може да използвате и лубрикант за ваше успокоение и комфорт при сексуален контакт.
Силната болка при проникване и дори невъзможността за такова пък се дължат на състояние, наречено вагинизъм.
Парещата болка на входа на влагалището, съчетана със зачервяване, сърбеж и дискомфорт при уриниране, вероятно е резултата от вагинални гъбички (кандидоза) или друго гинекологично заболяване.
Болката по време на секс може да се дължи на вътрематочни фиброми (добрикачествени образувания), които се лекуват с медикаменти.
При хронична болка по време и след секс задължително посетете гинеколога си.
ROZALI.COM