Как да изберете най-подходящата дестинация за лятна почивка?

Изборът на дестинация за лятна почивка е колкото вълнуващ, толкова и оспорван въпрос. Защото трябва да бъде съобразен с интересите на всички пътуващи–семейство, приятели, половинка. Ето как да изберете най-подходящата дестинация за лятна почивка.
 
И така, лятото е тук. А вероятно и плановете за така дългоочакваната почивка. Но къде да отидете? Половинката ви харесва планините, вие копнеете за морския бряг, а децата се нуждаят от забавления през цялото време, където и да се намирате. Дори и те да са все още малки, за да заявяват съзнателно претенции, оставате вие двамата и индивидуалните ви предпочитания.
 
Как да изберете най-подходящата дестинация, така че всички да са доволни?
Най-напред седнете и обсъдете спокойно вариантите. Може би е разумно предварително да се споразумеете на море или на планина, в страната или в чужбина ще отидете. Важно е, когато изразявате предпочитанията си и давате конкретни идеи, наистина да се съобразявате с условието те да са подходящи за всички. Какво означава това?
Най-подходящата дестинация за лятна почивка трябва да удовлетворява нуждите и интересите на всеки член на семейството (или спътника), така че никой да не остане отегчен и разочарован. Например обиколка из богат на културно-исторически забележителности град може да е интересна за възрастните, но ще е скучна и уморителна за малките членове на семейството или за по-безгрижно настроените персони.
От друга страна, постоянното припичане на шезлонга и липсата на социални дейности могат да изнервят по-активните натури. Комбинирайки любимите занимания на всеки член на групата (един ден в разглеждане на забележителности, следващия на плажа, след това в аква-парка…) всички ще останете доволни.
Най-подходящата дестинация за лятна почивка е лесно достъпна и съобразена с бюджета. Много е важно да направите предварителна груба сметка на разходите си. Проучете възможностите за отстъпки и пакетни предложения, помислете дали ще се възползвате от All inclusive офертите или ще разчитате на собствения си нюх. Предвидете дневните си харчове, пътя и страничните такси. 
Не се взирайте в големите и претъпкани с туристи курорти – можете да намерите същите удобства и комфорт само на една ръка разстояние от тях, в по-малко популярните дестинации.
Най-подходящата дестинация за лятна почивка трябва да е оборудвана с подходящи за деца условия. Ако няма детски кът, то поне да има аниматори, които да организират  мероприятия и да наглеждат малчуганите по няколко часа на ден. Важно е в близост да има и медицинска помощ, търговски обекти, от които в случай на нужда да можете да закупите определени санитарни принадлежности за най-малките (памперси, козметични или хранителни продукти, лекарства). 
Най-подходящата дестинация за лятна почивка отговаря на климатичните предпочитания на всички. Т.е местата с прекалено горещо време може да не понесат добре на някои в разгара на сезона, особено на малчуганите.
Ако планирате почивка в южна страна или на някой от най-популярните гръцки острови, направете справка с прогнозата и подберете период, когато температурите са по-умерени. Ако пък сте избрали планински курорт, задължително резервирайте вила или хотел с възможност за слънчеви бани. Така плажът изобщо няма да ви липсва.   
И накрая, едно забавно предложение. За да ви е по-лесно да изберете най-подходящата дестинация за лятна почивка, нека всеки запише на листче желаната дестинация и го пусне в една обща купа. След това прочетете на глас идеите и нека всеки изрази своите „За“ и „Против“. Като направите уговорката, че при следващото подобно планиране, избраната в сегашния момент дестинация няма да фигурира в списъка. Така в крайна сметка ще отидете навсякъде.
И след като прочетохте всичко до тук, ще се радваме да споделите с нас как вие самите избирате най-подходящата дестинация за лятна почивка?
Цвети Тошева
ROZALI.COM