Първи летен лагер

Когато детето отива на първи летен лагер, всички у дома се вълнуват. Освен еуфорията обаче, в главата на малчугана, както и в тази на родителя, изникват безброй въпроси. Какво трябва да знаете, когато изпращате детето на първи летен лагер?
 Летният лагер е истинско приключение за малчуганите. Децата завързват нови контакти, докато се учат да общуват, без да се срамуват. Освен това развиват някои умения – свикват да бъдат по-самостоятелни, да разчитат първо на себе си, да спазват дневен режим. Често научават и по някоя хитрина, която по-късно „изпробват“ у дома. Летният лагер е и отличен начин за малчугана да смени средата.

Стягане на багажа
Когато стягате багажа за първия летен лагер, нека детето наблюдава какво слагате, за да знае с какво разполага. Сложете му подходящи дрешки и обувки според климата (планински или морски), като не забравяте да добавите и резервни (в случай на падане, скъсване, разлепяне, упорито петно). Опаковайте в несесер козметичните принадлежности, а в друг сложете лекарства за извънредни ситуации. Нека детето си избере своя любима вещ, която да вземе. Когато приключите и не ви гледа, сложете в багажа някаква изненада (лакомство, бележка, снимка, играчка).
Не забравяйте също: спрей против комари, слънцезащитен лосион, здравна книжка, допълнителни найлонови торбички. По желание може да купите фотоапарат за еднократна употреба, който да запечата веселите моменти от лагера. Тъй като моделите не са скъпи, детето няма да се тревожи, че може да го загуби или счупи.

Задачите на родителя
Най-важната задача е родителите да подкрепят малчугана преди заминаването – да покажат, че му гласува доверие и му вдъхнат кураж за предстоящата ваканция. Разкажете му за някой ваш лагер и за приключенията, които сте преживели там. Така детето ще преодолее страха от неизвестното, тъй като ще изхожда от позицията, че щом мама и татко са „оцелели“, значи няма страшно.
Важен момент е инструктажът за парите. Ако досега не сте научили детето да планира седмичните си разходи, то летният лагер е подходящ момент. Обяснете му с каква сума разполага и сметнете заедно джобните за деня – така малчуганът ще се ориентира по-лесно по колко да харчи.
Не изпращайте детето на летен лагер нито с малко пари (тъй като ще е неспокойно), нито с твърде голяма сума (тъй като ще се страхува да не ги изгуби, а и може да възникне конфликт с другите деца). Нека разполага свободно с джобните си, но да внимава да му стигнат до края на лагера. Успокойте го, че ако нещо се случи и парите свършат, може да ви се обади и да разчита на вас.
 
Въпроси и отговори за летния лагер

Кога детето е готово да отиде на първия си летен лагер?
Няма точна възраст, при която на децата им е „разрешено“ да заминат на летен лагер. Обикновено обаче 8-9 години са най-препоръчителни, тъй като детето вече има създадени навици – да се облича само, да си мие зъбите сутрин, да си прибира нещата. Освен това в училище се е научило да спазва правила, да слуша ръководителя и да общува свободно с връстниците си. Преди да пуснете малчугана на първи летен лагер, трябва да сте се разделяли с него поне за вечер (заради екскурзия с приспиване или гостуване в приятел). В противен случай може да се стресне от вашата липса.

Детето ми е злоядо, ами ако храната в лагера не му допадне?
Точно за такива ситуации, го изпращате с достатъчно пари. Ако храната в лагера не му допада, малчуганът ще потърси друг начин да засити глада. За да сте по-спокойни, сложете му в багажа някакви домашно приготвени вкусотии или любимо негово лакомство.

Колко често да му се обаждам?
Макар да ви липсва, не звънете на детето през час. Така показвате, че се тревожите и може да го стреснете. Освен това създавате впечатление, че му нямате доверие. От 3 до 4 обаждания дневно са в рамките на нормалното.

Какво да правя, ако се обади, защото му е мъчно за вкъщи и иска да се прибере?
При първия летен лагер не е изключено детето да изпита носталгия към дома. Ако се обади и ви сподели, че му е мъчно, го успокойте, че ще се видите след няколко дни. Разпитайте го какво е правило през деня, за другите деца и за предстоящата програма на лагера – така ще го разсеете от неприятните мисли.
Ако то упорито настоява, че иска вкъщи, поговорете с ръководителя на групата. Обяснете му ситуацията, за да може той да проучи какво е накарало детето да се откаже от летните забавления. Не бързайте да се качвате на колата. По-малките често менят настроенията си в следствие на някаква неприятна случка и по-късно се връщат към обичайните си занимания. Изчакайте, докато се уверите, че не е фалшива тревога.
Христина Спасова
ROZALI.COM