КЪРДЖАЛИ – Директорът на болницата в Кърджали: Не сме „първенци" по дългове

921 000 лева са просрочените задължения на многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали към доставчици на медикаменти и консумативи. Общо  дължимите суми към дистрибутори са на стойност  2 978 000 лева, съобщи на пресконференция директорът на лечебното заведение д-р Тодор Черкезов. Според него лечебното заведение не е „първенец” по дългове – с по-големи задължения били болниците в Пазарджик, Сливен, Ловеч, Хасково, Севлиево и Велинград.
По думите му дълговете на кърджалийското болнично заведение нарастват през 2010 година, когато се въвеждат делегираните бюджети. Само сумата на просрочените задължения скача с близо 700 бона.
Като причини за натрупаните задължения д-р Тодор Черкезов посочи намаляването на приходите при постоянни разходи, увеличаване на пациентите, постъпващи в тежко състояние, разходите за които надхвърлят многократно цените на клиничните пътеки. Директорът на болницата в Кърджали даде пример с постъпил пациент в тежко състояние, който е струвал на болницата 60 000 лева, а Здравната каса привела по клинична пътека само 2 000 лева.