ПЛЕВЕН – ВиК проект за 100 млн. лева ще реализират Плевен и община Долна Митрополия

Община Плевен и община Долна Митрополия ще кандидатстват с инвестиционен проект на стойност 100 млн. лева по програма “Околна среда”.
Проектът включва съвместно изграждане на колектор и пречиствателна станция на територията на двете общини и е на стойност 100 млн. лева, съобщи кметът на Плевен доц. д-р Димитър Стойков по време на редовния си брифинг.
До сега ремонтите във ВиК системата са били частични – предимно аварийни, а водопреносната мрежа в по-голямата си част е на над 50-70 години. Загубите на питейна вода надхвърлят 50% и ремонтните дейности са наложителни. Изграждането на съоръженията ще реши проблемите по водоснабдяването и канализацията на още две селища – град Тръстеник и село Ясен.
Предвидено е съфинансиране на проекта от страна на община Плевен с 3 до 5% от стойността му, т.е. между 3 и 5 млн. лева от местния бюджет.
Най-късно до края на януари 2012 г. трябва да са готови детайлите по проекта, а той трябва да се осъществи през следващите две години, за да не се наложи понататъшното му финансиране да премине изцяло за сметка на община Плевен.