ШУМЕН – Драстичен воден режим в Омуртаг

За въведен сериозен воден режим в Омуртаг съобщи Лидия Миланова, ръководител на Производствено-техническия отдел във „ВиК” – Търговище . Вода се подава единствено вечер от 18 до 22 часа.
Безводието е дългогодишен проблем в Омуртаг и повечето села на общината. Причините са намалелите количества във собствените водоизточници и този в Кипилово, както и изключително амортизираната водопроводна мрежа, която е още от средата на 60-те години. Затова жителите на града имаха вода в домовете си само сутрин и вечер.
До драстичния режим се е стигнало вследствие на голяма авария на електропровод извод „Илийно”, подстанция Омуртаг, отклонение за помпена станция „Кънино”, която захранва града. Повредата е вследствие от тежките метеорологични условия – силен вятър и изпочупени дървета и клони, по време на първия сериозен снеговалеж, според специалистите от „ВиК” – Търговище. От настъпването й до сега аварийни екипи работят на мястото по отстраняване на авариралото отклонение на електропровода, уточниха от водоснабдителното дружество.