Микроорганизми в облаците на Венера?

15ти септември 2020 – Рядък газ фосфин бе открит в киселинната атмосфера на Венера, съобщиха вчера учени.
“Откритието е направено с телескопа “Джеймс Кларк Максуел” на Хаваите и с Атакамската голяма антена с милиметрични вълни в Чили. Информацията за откритието ще бъде оповестена по време на онлайн пресконференция, след която ще се появи публикация в списание „Нейчър“. На Земята този вид газ е резултат на човешка дейност или се произвежда от анаеробни микроорганизми.
Изследователите не претендират, че са открили живот на втората планета от Слънцето, но смятат, че съществува възможност за наличието на микроорганизми в горните слоеве на атмосферата, далеч от “негостоприемната” повърхност на Венера (където температурата достига до 480 градуса по Целзий (достатъчна за да се разтопи олово).

“Открихме рядък газ фосфин в атмосферата на съседната Венера” поясни Джейн Грийвс, професор в Кардифския университет .”Причината за нашето вълнение е че фосфинът на Земята се произвежда от анаеробни микроорганизми. Има вероятност да съществува някакъв жив микроорганизъм в облаците на Венера”.

Заради наличието на метан, досега Марс се смяташе за най-вероятното място в слънчевата система, където са живеели или живеят микроорганизми. НАСА, Китай, Европейската Космическа Агенция, Индия, Русия, ОАЕ планират изследване на червената планета под една или друга форма.
Бъдещето ще покаже дали фосфинът на Венера и метанът на Марс са “димящите оръжия” за наличието на някаква форма на живот на тези планети.

Надя Минкова
в. “България СЕГА”
сн: pb

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here