СОФИЯ – България вече има Музей на социалистическото изкуство

Първият Музей на социалистическото изкуство беше открит в София. Министерството на културата ще получи милиони левове по оперативни програми за строителството на музеи и археология, отбеляза по време на церемонията премиерът Бойко Борисов.
Според вицепремиера Симеон Дянков с новия музей се затваря една страница, а комунизмът и социализмът отиват там, където принадлежат – в историята.
Над 150 са експонатите в музея, като повече от 60 от тях са живописни творби. В него има и видеозала, в която се прожектират филми.
По време на откриването министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че подобен музей няма никъде другаде в Източна Европа освен в Будапеща, където обаче са изложени само скулптури. Дянков изрази убеждението си, че много чуждестранни туристи ще идват, за да посетят музея. Той заяви, че е разочарован от размерите и красотата на звездата от партийния дом, която е изложена, защото си я представял по-голяма и рубинена, но тя се оказала малка и направена от изкуствено стъкло.
Новият музей струва 3,5 млн. лева, отделени от бюджета на Министерство на културата, каза министър Вежди Рашидов. Той обясни, че, ако паметникът на Съветската армия бъде свален, ще намери място в Музея на социалистическото изкуство. Според Рашидов в България трябва да се направи музей на тоталитарните лидери, като се започне от татово време досега.