Нова Учебна година! Нови учебници! Нов късмет!?

Българските училища в Чикаго извоюваха през последните години вниманието  на българските политици и българската чикагска общност към себе си, но все още не всички техни проблеми са разрешени. В началото на новата учебна година се оказа, че всяко едно от 8-те български училища е трябвало да търси собствени начини за доставка на нови учебници за учениците. Миналата година учебниците бяха доставени централизирано благодарение на помощта на компанията Бомар Трейдинг от Калифорния. Тази година същата компания е планирала доставката на учебниците за българските училища в Чикаго, но се оказва, че  тя не е в състояние да транспортира учебниците. Ситуацията се усложнява и от факта, че училищата , разчитащи на тази спедиторска компания не получават навременна информация за възникналите проблеми и изпадат в ситуация на несигурност и неопределеност.
“Как решават българските училища в Чикаго проблема с доставката на новите учебници?” бе основния въпрос на проверката на BG7 Radio и в. “България СЕГА”:

Българско Училище “Джон Атанасов” – учебниците са платени от заместник директора на училището Елена Липкова със собствени пари – $2800 и са доставени в Чикаго с помощта на сина на г-жа Липкова, който живее в София на 25-ти Юни, 2011. Г-жа Липкова е избрала сигурността пред  доверяването на посредници, което се оказва едно правилно решение в контекста на разигралата се драма с доставките на новите учебници от България.

Чуйте тук пълното интервю на BG7 Radio с Боянка Иванова – директор на Българско Училище “Джон Атанасов”:

и с Елена Липкова – Заместник директор на Българско Училище “Джон Атанасов” :

Българско Училище “Нов Живот” – все още новите учебници не са пристигнали от България. Директорката на училището Хриска Перфанова разбира с изненада от Лили Паслиева – БУЦ “Знание”, че Бомар Трейдинг не е в състояние да достави учебниците. Учебниците в момента се намират в Пловдив в складовата база на фирма V & G Commerce, коята е поела ангажимента да достави учебниците в контейнер, който ще бъде изпратен от България на 15-ти Септември 2011 г.

Чуйте тук пълното интервю на BG7 Radio с Хриска Перфанова  – директор на Българско Училище “Нов Живот”:

Малко Българско Училище ( Чикаго)  – новите учебници пътуват за Чикаго в контейнер на фирма V & G Commerce. Директорката на училището Живка Петрова е щастлива, че не е успяла да се свърже с фирма Бомар Трейдинг и е предпочела да заложи на сигурното, макар и по-бавно транспортиране на учебниците. Очакват се учебниците да пристигнат в края на септември.

Чуйте тук пълното интервю на BG7 Radio с Живка Петрова   – директор на Малко Българско Училище ( Чикаго):

Български Учебен Център “Знание” – Новите учебници пристигат навреме за откриването на учебната година благодарение на намесата и щедростта на транспортната компания MULTIGROUP LOGISTICS със собственик Васил Байрактаров. Лили Паслиева – директор на БУЦ “Знание” сподели, че е дала паричен депозит на фирмата Бомар Трейдинг, който все още не е получила обратно.

Чуйте тук пълното интервю на BG7 Radio с Лили Паслиева – директор на БУЦ “Знание”:

Ново Българско Училище (Нейпървил, Илинойс) – Мария Христова сподели, че новите учебници са налице за откриването на учебната година и са доставени със собствени средства и … куфари.

Чуйте тук пълното интервю на BG7 Radio с Мария Христова – Ново Българско Училище (Нейпървил, Илинойс):

Българско Училище към БПЦ “Света София” – Учебниците са получени навреме за новата учебна година и са транспортирани от независима транспортна компания.

Чуйте тук пълното интервю на BG7 Radio с отец Грую Цонков – Българско Училище към БПЦ “Света София”:

Българско Училище “Слънчогледи” – Учебниците са получени за новата учебна година и са изпратени до Чикаго по пощата. Предната година тези учебници са били доставени … с раници на гръб.

Чуйте тук пълното интервю на BG7 Radio с Ваня Налбантова – Директор на Българско Училище “Слънчогледи”:

Българско Училище към БПЦ “Свети Иван Рилски” – Учебниците са доставени навреме за учебната година  и училището само си е уредило транспортирането им.

Чуйте тук пълното интервю на BG7 Radio с Жана Картелян – Българско Училище към БПЦ “Свети Иван Рилски”:

Време е Асоциацията на Българските Училища в чужбина да постави на дневен ред въпроса с централизираното закупуване и транспортиране на учебници  за българските училища в Чикаго и САЩ, защото от горната информация става ясно, че всяко едно училище се опитва да се “спасява” поединично с различна степен на успеваемост. Необходимо е да има определеност и сигурност за българските училища в тяхната и без това тежка, но изключително  важна мисия – запазването на българския език и култура за второто поколение български имигранти в Америка!

Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”
BG7 Radio
www.bulgariasega.com