Императорът Джокович!

Сърбите имаха един Живоинович навремето, който ни стряскаше пак там – на Уимбълдън, с играта си на корта. Удари топката – и земята се разтресе! В кралската ложа падне капелата на лейди Даяна, която е дошла да го гледа, та мъжът й, уж наследник на английския престол, лази по земята да я вдигне… В тениса Живо се чувстваше като риба във вода, защото бе израсъл на кортовете на Калемегдан, надвесени над онова чудно место дето река Сава се влива в Дунава и гледката е омайна! Баща му беше „диригентът” на тези кортове, та момчето можеше да играе  по тях от сутрин до вечер. Но Живо не стигна далече в тениса, защото се сблъска някъде по Теразие с Лепа Брена, не можа да се размине с нея и се ожени. И ето че на смяна застъпи Ноле, Новак Джокович.
Ноле, дато отвюва – заедно със „своя Уимбълдан” през тая наша 2011-та година и „Уимбълдъна” дето трябваше да го вземе някога и Живоинович. 
След победата го срещнаха в родния Београд като император, завоювал половината свят! 40 армии са  превземали това древно място, където са живяли стотици племена и народи, 38 пъти градът е бил застрояван отново и отново… „Джока им го върна на всичките” – бе високо оценило едно момче на своя плакат победата на Уимбълдън на своя любимец.
Новак Джокович, роден през 1987 г. в Белград, висок е 188 см, 80 кг., играе тенис от 2003 г., бегхенд с две ръце, спечелил е вече над 26 милиона долара от наградни фондове на турнири. Стана уимбълдънски шампион след финална победа над Рафаел Надал –  6/4, 6/1, 1/6, 6/3. Вече е и водач на световната тенис ранглиста. В последните си игри, до края на “Уимбълдън 2011”,  в 51 мача има 50 победи!
Джокович е израсъл в спортно семейство: баща му Сърджан, чичо му и леля му са професионални скиори! На 12 години го пращат в Мюнхен, където две години живее и тренира в тенис-школата на друг голям сръбски тенисист – Никола Пилич. През 2000 г., само на 13, играе на първия си официален турнир от веригата на Световната тенис-федерация. “Уимбълдън 2011” е третата титла от Големия шлем за Джокович. Преди това има две победи на Откритото първенстквдо на Австралия – през 2008 и 2011.
Коронованите глави на Уимбълдън през последните 11 години са били следните:  един хърватин и един сърбин – Горан Иванишевич /2001/ и Новак Джокович /2011/,  австралиецът Лейтън Хюит /2002/, швейцарецът Роджър Федерер /2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009/ и испанецът Рафаел Надал / 2008, 2010/
… А Петра Квитова, които отстрани по пътя си и нашата Цветелина Пиронкова, стана шампионка на Уимбълдън след победата си във финала над Маря Шарапова.с 2:0 сета. Знаем, че е наследничка на отличната чешка школа, откъдето най-позната е Мартина Навратилова, видяхме, че играе с лявата ръка, наскоро научихме от Скопие и това, че тя на практика си е почти чиста македонка, защото майка й е от Прилеп. И ако е така и ние можелм да кажам, че „Уимбълдън” тази година си е направо наш, комшийски турнир, и шампионите му живеят из западните покрайнини на София.
Климент ВЕЛИЧКОВ
За в.”България Сега”
www.BulgariaSega.com