Случки с тайландки

… Човек може и добре да си прекара с барна дама в Банкок, стига да е наясно какво точно му трябва от нея и – баста! Да не почне, смаян от фантастичното преживяване, да я увещава да си напусне работа и да тръгне с него. Тези момичета, които танцуват на пилона и после сами те събличат с безкрайна нежност в хотелската стая, са дошли в най-голямата на света секс-индустрия от хилядите селца край големия град, пръснати из провинциите Удон Тани, Убон Рачатани, Након Рачатасима, Кон Каен, Си Сакет и пр. Там хората живеят в условия, които са невъзможно лоши дори за обитателите на Столипиново и Факултето в нашата бедна малка  република. За тях парите са всичко на света. Тези същества са станали вече зомбирани от доларите и много от тях са вече наистина опасни. Могат да ти бутнат в джоба наркотици, да позвънят на познатия полицай, той да ти тури белезниците… и като усетите, че сте с единия крак в азиатски затвор – давате мило и драго и на момичето и на полицая – само и само “да уредят работата”. Ще запомните Тайланд до края на дните си. А може и да не трябва нищо повече да не помните… Ако случайно паднете от балкона на хотелската си стая.

Как един възпитаник на Харвард може да стане “ходещ АТМ”

Нуй и Джоузеф Дейвис отиват със своята триколка на пазара в Удон-Тхани. 54-годишният Джоузеф е пенсиониран офицер от флота и е имал преди Нуй два несполучливи брака в Калифорния. Той смята, че тайландките приличат много на американските жени... но на тези до началото на 60-те години, когато в САЩ започва да се заражда феминизмът. Тук двамата живеят щастливо в техния семеен дом с три спални, климатична инсталация и спортна площадка, сред красиви цветни лехи и зелени полянки... Тяхното малко имение се намира в Исаан - Североизточен Тайланд. До средата на 2011-та година само в този район има вече 11 000 американски и европейски мъже, оженили се за местни жени и решили твърдо  да живеят тук. .Сигурно никой свестен човек не вярва, че ще срещне жената на живота си на сцената в някой бар или гоу-гоу клуб по Сукумвит, Силом в Бангкок или някъде в Пукет и Патая. Но знаете ли колко  свестни мъже по Европа и Америка са се побъркали сред нахалните си жени, мързеливите си деца и данъчните, които единствени им обръщат достатъчно внимание? Ошашавени от порядките по родните си места те стигат върха на глупостта по време на своя “секс-туризъм” и дори истински се влюбват в някое божествено тяло… С 30 години по-младо от тяхното.
И какво очаквате, че ще се случи между един спиртосан мъж, който четвърт век е правил застраховки из пуританския си събърб и младото създание, доскоро босоного селянче, шляпащо из калта на местната  рекичка?  Ами просто западнякът се превръща в един ходещ ATM който снася зелени долари на селянчето, на майка му, на бащата, на многобройните сестри и братя, на бабите и дядовците…
Ако е поне малко практичен би научил първо тайландските закони. Те са направени точно обратно на тези, които са ги измайсторили нашите в България. Те са срещу чужденеца, а не срещу туземеца. Боже, ако стане дума за развод! Чужденецът тук земя не може да притежава повече от 36%… И това значи, че тайландката винаги ще ти вземе къщата, която си купил по времето на голямата любов. Ако имаш фирма, чрез нея можеш да купиш имот, но пак до 49%. Значи пак губиш.

Има и щастливи с тайландски жени

Може да се спори много за тайландските жени, особено по факта защо мнозина
предпочитат тайландска съпруга, и те са едни от най-търсените за брак с чужденки.
Първите впечатления са: необикновена красота с нежна азиатска костна структура, която й придава особен чар, предимно права черна коса, вярност, всеотдаване, добрина, привързаност към семейството, особено грижата за децата! Няма да чуеш да повишава тон или да крещи, грижата в семейството е преди кариерата. Липса на думи  като аморалност, лицемерие, и особено дълбоката религиозност, будизмът,  ги е направил смирени и почтени. Специалните отношения към съпругата, както и нейните – към съпруга – са закодирани още от детска възраст.
Тайландските фамилии са много сплотени. Трябва да се представиш в семейството, ако излизаш с нея.
Разбира се има и негативи, които са породени от различни обстоятелства. Все пак и тук Западното общество доста е повлияло на младото поколение. Има жени с користни цели, особено ако някой си хване “плажно момиче”, необразовано от бедно потекло, и ако заживееш в Тайланд, купиш къща, която ще загубиш…

Тук животът е по-лек

 Чужденецът - мъж плаща сметката в ресторанта, където е дошъл със своята тайска жена и тяхното дете в количката. Около 70 000 са смесените  бракове само в този регион на Тайланд. Тенденцията e от 60-те години на миналия век, когато хиляди американски войници са били преместени в този район на Азия по време на Виетнамската война. Но масовото настъпление на мъжете към Тайланд продължава и днес. Много момичета  идват на работа в туристическите центрове, където работят в хотели, ресторанти и барове. Така те имат своя шанс да си намерят заможен съпруг. Тук животът наистина е по лек. Нищо, че Тайланд се води като държава от Третия свят. Няма всяка зима ценови шок, разходите ти са по малки, храната е в изобилие, бедните имат избор и възможности, създадени от държавата.
Ако сметката ти е под 200 бата – ток не се плаща. Ако изключиш климатика и я караш на вентилатор – сметка въобще няма да ти дойде. Водата също има лимит – до 18 кубика не плащаш.
По някои линии пускат безплатни автобуси за по три месеца, половин година или за цяла при по-бедни квартали. За дрехи да не говорим – можеш да изкараш с джапанки, къси гащи и фланелка. Но бензинът струва долар литъра…
Икономиката им е във възход. В последните месеци увеличиха с 50 процента всички заплати.
Има хора, които по селата живеят и с по 3 000 бата на месец, a мениджър на малка фирма получава 120 000 бата. Медицинска сестра получава от 15 000 нагоре.

Имам един приятел, българин…

“…Имам един приятел, българин, който всеки  6 месеца идва тук да си търси жена. И все по баровете я търси. После обиколи и Филипините – там били още по-лесни. Сега си чати с няколко и още не си е избрал. А много тукашни момичета са завършили университети, говорят английски, понякога трудно разбираемо с техния акцент, но удовлетворително.
Има жени които харесват чужденците, но за да ги откриеш трябва да дойдеш тук.
Аз, например,  където и да пътувам, първо се запознавам с няколко през Интернет. Така и се запознах с първите преди да дойда тук. Оказаха са доста гостоприемни, на летището ме посрещнаха, на гости ме закараха, развеждаха ме къде ли не, даже в Северен Тайланд ходих на гости на родителите им, и това всичко от първия път. Много е важен първият контакт. Ходил съм и в съседни държави. Предварително се запознавам с хора чрез Интернет, после се срещаме и си прекарваме добре. Скоро ходих в Малайзия на гости на друг българин. Оказа се че, там е по- различно от Тайланд – няма визи за граждани на ЕС. Макар и мюсюлмани, там са много гостоприемни и също се срещнах с момиче, с което се запознахме в Интернет”. 

7-те златни правила, ако се зажениш за тайландка
Ако може – не се жени. В Тайланд идват по много пътеки възрастни хора, на които са омръзнали юздите, с които ги управляват  в “цивилизованите страни”, внасят 400 000 бата задължително в тайландска банка, а не в гръцка или исландска, например. После всяка година ги показва, че не са свършили. Или трябва да фиксира 40 000 бата месечен доход.

Но ако все пак се зажениш, помни следното: 

Тайландската армия понякога охранява и стриптиз- баровете на Банкок1. Никога за момиче от “Гоу-Гоу Бар”.
2. Ако е от бедно потекло трябва да е с добро образование и работа (такива не се срещат по баровете).
3. Ако ще живееш тук за дълго, имай предвид закона за притежаване на земя.  Може би е по добре да си под наем. Чужденец не може да притежава повече от половината дялове и затова недвижимостта си остават винаги на местните хора.
4. Никога не продавай собственост в твоята държава с цел да си закупиш тук!
Придържай се към законите: най-малко 4 тайландци винаги трябва да работят в твоята фирма.
5. Внимавай какви пари имаш в банката и за колко от тях трябва да знае жена ти. Семейството на момичето най-вероятно ще ви смята за богат човек. При женитбата мъжът дава зестра на родителите, сумата зависи от това как ще те оценят. В повечето случаи парите се връщат на младото семейство, но при чужденците обикновено не се връщат.
6. Разводите тук са дълъг и тайнствен процес. Според обичаите им – жената е една за цял живот. Затова и се запознай със законите.
7. И въпреки всичко – ако разликата във възрастта ви не е повече от столетие и имаш късмет, ако попаднеш на истинския човек- тайка – ще имаш съпруга за каквато и не си сънувал!

Тук не си като в Чикаго, а си просто сам-самотен!

Трудно се намира работа за белия човек в Тайланд. Но не е и невъзможно…
Бели гастарбайтери не вървят. Предпочитат от съседните държави азиатци – по-евтини и по-работливи.
Нелегалните влизат в затвора, слагат им печат, че не могат пак да стъпнат в Тайланд през следващите 99 години и ги екстрадират.
Може да си намерите работа само в чуждестранни компании.
Търсите в Интернет и в местните английски вестници. Тайските фирми за работа ще ви одерат с таксите.
Трябва отрано да си преведете и заверите всички необходими документи. Ако дойдете в Тайланд без да го сторите – ще трябва  да поработите половин година само по оправянето на своите тескерета.
Тайландската работна виза важи 1 година. Може да решите и генерално въпроса си, ако основете своя фирма в Тайланд, където да работят минимум 4 тайландци. 
Престоят с туристическа виза може да се удължава но трябва да напускаш страната и да се връщаш… И още едно “но” – само със самолет, а не до първата кръчма в съседната държава и обратно.
Добре е да получиш неемигрантска виза за 1 година с право на работа.
В Тайланд чужденците с пари обикновено правят ресторанти на туристически места. Тук се произвеждат и много неща на ниски цени, което е най-добрата алтернатива да се изнася навън –  предимно дрехи, компютърни компоненти, скъпоценни камъни… Има вече българи, които се занимават предимно с износ на дрехи.
Банкок е огромен свят, където може да се намери всичко. Но началото е ужасно трудно, защото тук не си като в Чикаго, а си просто сам-самотен… Дори и вестник няма да научиш телефона на адвокат, ако ще трябва някой да те защитава пред съда…
Климент Величков
за в.”България Сега”
www.BulgariaSega.com