БУРГАС – Плажовете под GPS контрол

Електронна система вече отчита нарушенията по плажните ивици в страната. Пилотният проект на МРРБ за електрония контрол на нередностите по ивиците беше представен днес от министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев в Созопол, на морски плаж “Хaрманите”. Министерското присъствие беше част от внезапните повторни проверки, които се правят в разгара на сезона.
Началните инспекции по ивиците са регистрирали 179 нарушения, от които министър Плевнелиев определи 41 като съществени. Пред журналисти днес беше демострирано действието на GPS-a, който за секунди засича обекта и изпраща сигнали до сателит за плажни заведения, барове, спасителни постове, флаговата сигнализации, обезопасяване на прилежащата акватория, здравно и медицинско обслужване, свободни зони, премествами обекти, чадъри.
Изненадващата проверката на плаж “Харманите” показа нарушения на собственици и наематели на плажни заведения, които са увеличили площта им незаконно. Най-фрапиращо е нарушението на бар “Хедон”, чиято площ е 7 пъти над нормата.
Някои от пропуските са за втори път засечени и концесионерът на този плаж ще бъде глобен. Ако не приведе заведенията в ред до началото на следващия сезон ще му бъде отнета концесията за ивицата.