ГАБРОВО – Подписаха проекта „Добре дошли в Севлиево-столицата на тиквата"

Кметът на Общината Йордан Стойков и зам.-кметът Полина Косева подписаха  с Министерството на регионалното развитие и благоустройството договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОП „Регионално развитие”, схема „Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития” за проект „Добре дошли в Севлиево-столицата на тиквата”.Размерът на одобреното финансиране е 515 878 лв., съобщиха от местната администрация.
Разработката предвижда издигане на монумент на тиквата, който ще бъде разположен пред павилионите срещу „Дандолови къщи”. Мястото ще бъде облагородено, ще се подмени настилката, ще се оформи кът за деца и ще се поставят пейки.
Част от „Дандолови къщи” ще се превърне в музей на тиквата.Ще бъдат организирани младежки ателиета на открито за творби на ученици от  училищата в Севлиево и селата.Най-добрите от тях ще бъдат експонирани в изложба, която ще прерасне в постоянна и ще гостува в други общини. Проектът цели реализиране на  детски музикално-театрален спектакъл „Приказка за Тиквата” с участието на деца.
“Тиквено парти”, което включва многообразие от забавни културни прояви със състезателен характер, насочени към различни възрастови групи, ще се проведе в парка пред Дом на културата “Мара Белчева”. Ще бъдат изработени тикви – павилиони, от които кулинари ще предлагат тиквени и други дарове на природата.
Предвижда се организиране на непознати до сега вечерни състезания по реката на тиквени гондоли-фенери  и атрактивно фойерверк – шоу. Кулминацията на културното  събитие  ще бъде карнавалното шествие „Влакът на Тиквенбург”.