СОФИЯ – ИСУЛ спира временно приема на нови пациенти с онкозаболявания

От началото на август университетската болница ИСУЛ ще прекрати временно приема на нови пациенти с онкозаболявания, които се лекуват с осем определени медикамента. Това става ясно от заповед на изпълнителния директор на болницата доц. Бойко Коруков, издадена на 21-ви юли.
Според заповедта болницата няма да може да приема нови пациенти до края на септември, поради лимитираното финансиране. За всеки от медикаментите ще се направи листа с чакащи пациенти и в зависимост от количествата ще се приема съответният брой пациенти за лечение, обясни пред Дарик доц. Коруков, като увери, че останалите пациенти ще бъдат пренасочвани към друг онкологичен център.
От Центъра за защита на правата в здравеопазването се обявиха против това ограничение и поискаха спешни законодателни промени и връщане на финансирането на тези лекарства към здравната каса.
Прекратяването на приема на нови пациенти засяга хората с онкозаболяване на бъбрек, черен дроб, шийката на матката и още няколко заболявания, което е дискриминация, заяви пред Дарик Теодора Захариева от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според нея за това нещо трябва да се държи сметка на тези, които пускат заповедите, на хората, определили бюджетите за онкология и диализа.