Тайната на дълголетието

В наши дни не е рядкост хората да живеят по-дълго. В Америка столетниците са толкова много, че не правят впечатление никому. Броят им значително  се е увеличил за последните 20 години. Според последното преброяване 34 млн. американци са над 65 г., от които 60 хил. са над 100. До 2020 г. ще има бум на столетници, като до 2050год. те ще наброяват 834 хиляди. 90% от навършилите 110 години. са жени. Само 10% от тях се падат на мъже.
  Изследователите и обикновените хора се чудят каква е тайната на дълголетието, когато сме заобиколени от толкова вредни фактори като замърсяването, стреса и химикалите във всеки аспект на нашия живот. Възможно ли е физическата активност, здравословната харна и позитивното мислене да направят живота ни по-дълъг и ползотворен!? А може би напредналата медицина и доброто здравеопазване оказват влияние? Дори учените нямат отговор на този въпрос. Но при някои хора това е проработило и те са имали късмета да поживеят повече от другите.
  Това са историите на човешки същества, чиито жизнен път е надминал всички очаквания, затова и те последователно са влезли в рекордите на Гинес.
   Една обикновена учителка от Индиана влиза в Рекордите на Гинес за най-дълго живяла със своите 115 години. Една Паркър (1893-2008) цял живот прекарва в Индиана, където завършва колеж през 1911 г. и се жени за своя съсед и единствена любов. Тя надживява съпруга си и двете си деца и никога не се жени повторно. Има 5 внуци, 13 правнуци и 13 пра-правнуци. Живее сама до 100-та си година и на тази възраст все още е можела да изкачва стълби. Любимата й храна е била яйца, бекон, наденички и пържено пиле. Не й се е  налагало да взима лекарства и до 113 г. все още е можела да ходи сама.
  Япония е следващият рекордьор по дълголетие- Йон Минагава (1893-2007) доживява 114г. Рано остава вдовица и сама отглежда петте си деца, като произвежда цветя и зеленчуци и ги продава на месния пазар. Тя има 7 внуци,12 правнуци и 2 пра-правнуци.
  
Гертруд Бейнс(1894-2009) е друга американка, преживяла 115 години. Афроамериканка, внучка на роби, Гертруд е родена в Джорджия, но често се мести в различни щати. Омъжва се рано и ражда единственото си дете, което умира на 18 години. Работи като камериерка. Установява се в Калифорния, където живее сама до 105-та си година. Отдава дълголетието си на  Бог  и здравословния начин на живот. Никога  не пуши и пие алкохол. Радва се на простите неща, с благ характер, спокойна и благодарна за всичко.
   Мария де Исус(115 год.) е родена в Португалия. Живяла между 1893-2009год., тя оставя 5 деца,11 внуци , 16 правнуци и 6 пра-правнуци. Мария никога не пуши, не пие алкохол, но  много обича месото. Губи слуха и  зрението си, но се наслаждава на живота до последния момент.
   Още един представител на Япония, този път мъж- Томоджи Танабе (1895-2009), доживява 113 и влиза в рекордите на Гинес за най-възрастен мъж на земята. Въпреки че обича да яде, Томоджи спазва диети, не пие, не пуши и не яде снак. Отглежда 8 деца, 25 внуци, 53 правнуци и 6 пра-правнуци. До последно живее при сина  си изобщо не е бил подготвен за смъртта.
  Една французойка надминава предела на всички човешки възможности, като изживява цели 122 год.
   Джейн Калмет е родена във Франция през далечната 1875 г. в буржоазно семейство. Никога не  й се  налага да работи за да се издържа. Ежедневието й е изпълнено със забавления, пътешествия и удоволствия. Ражда само една дъщеря, която умира на 36 г. Отглежда единствения си внук, който става лекар, но и той умира в автомобилна катастрофа.
След като надхвърля 110-те,интересът към Джейн значително се увеличава. Макар и  сляпа и глуха, тя остава в съзнание до края на дните си. Обича да се шегува със себе си: “Господ сигурно е забравил за мен“. Никога не прави нещо специално за да се поддържа млада и жизнена. Отдава дълголетието си на виното Порто и маслиновото олио. Обича да яде много шоколад и до 85-та си година все още взима уроци по фехтовка, до 100-та  кара колело, а на 119 е спира да пуши. Казва за себе си, че е имунизирана към стреса и често плаче, когато се смее. Умира през 1997 г. на 122.
  И тъй като така и не се разбра каква е тайната на дълголетието, ето какво казва Джак Лалейн- “бащата на фитнеса“, който умира на 96 г.:
–на всяка възраст можеш да промениш и подобриш живота си
–човешкото тяло е създадено, за да бъде активно. Използвай го!
–възрастта не е убиец, а обездвижването.
–придържай се към натуралната храна.
–най-хубавото на геврека е дупката в средата.
  Тайната на дълголетието е, че няма тайна. Живейте щастливо, здравословно и позитивно! Ако имате късмет, може и да духнете 100 свещички, но не без помощта на гените си и на доброто  медицинско обслужване. Ако пък наистина не ви се напуска този свят и сте твърде упорити, опърничави и жилави, може да доживеете и до 122, също като Джейн Калмет.