ЛОВЕЧ – Улични кучета в Ловеч са покосени от страшна болест

Болестта гана покоси улични кучета в Ловеч. За това са били алармирани кметът Минчо Казанджиев и председателят на Общинския съвет Милко Недялков. По проблема е свикано спешно заседание в общината, на което е разпоредено телата на мъртвите животни да бъдат изследвани, тъй като имало съмнения и за отравяне. Симптомите на заболяването са същите – запенване, конвулсии и мъчителна смърт, пояснили ветеринари.
Две болни кучета вече са били откарани в приюта за временно настаняване в Троян, където са били евтанизирани. Преди това бърз тест потвърдил, че става въпрос не за отравяне, а за гана.
Умъртвяването е разпоредено лично от шефа на Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч д-р Ивайло Йотов, който е категоричен, че не е рентабилно и няма кой да поеме разходите по скъпото лечение на уличните четириноги.
В района, в който са намерени кучетата, е извършено обезпаразитяване. Ветеринари съветват жителите на Ловеч, които имат домашни любимци, по възможност да ограничат разходките им в града и да не им позволяват да приемат храна или вода от улицата.