ПЕРНИК – Разкриха незаконна схема за източване на НОИ

Незаконна схема за източване бюджета на Националния осигурителен институт е разкрита от пернишки полицаи.
Акцията по установяване на фирмата, източвала НОИ, е проведена от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР – Перник със съдействието на НОИ, под ръководството на Районна прокуратура – Перник.
В хода на образувано досъдебно производство, служителите на реда претърсили адреса на фирма “Катрин”, с управител 29-годишната Ваня И. Намерени и иззети са щемпел на помощник-нотариус и печат на нотариус с район на действие в София, пет печата на пернишки фирми и преносим компютър с множество документи в него, имащи отношение към престъпната схема.
29-годишната управителка на фирмата е назначавала хора от София на фиктивни трудови договори със заплата 1200 лв. За да участват в незаконната дейност, те получавали по 300-400 лв. След по-малко от месец им били уреждани болнични отпуски, които били представяни в НОИ. Така осигурителният институт изплащал по около 1000 лв. на месец обезщетение. Установено е, че до края на 2010 г. на една мнима служителка са били преведени 5 000 лв. Парите от дебитната карта на името на фиктивната служителка са теглени от 29-годишната бизнес-дама. Полицаите установили още, че с печатите са изготвяни документи за теглене на кредити от банкови институции, което в момента се проверява. Проверява се и дали не са осъществявани незаконни сделки с недвижими имоти, предвид наличието на печати на нотариус и помощник-нотариус.