ПЛЕВЕН – Новото управление на пистата в Долна няма да повлияе на мотоциклетния спорт

“Няма нищо по-естествено от това летището на Долна Митрополия да бъде на оперативно управление от Щаба на ВВС. Не мисля, че това решение с нещо може да повлияе на състезанията, които организираме там”. Това коментира Румен Петков, председател на Организационния комитет за “Гранд При България” дни, след като стана ясно, че с решение на правителството пистата преминава от Националния военен университет “Васил Левски” за управление на Министерството на отбраната за нуждите на ВВС.
Това е спортно съоръжение със световна известност, трасе номер едно в света 4 години поред и няма никакво основание тази година да не е номер едно, допълни Петков. По думите му притегателността на трасето е огромна и това носи голям авторитет на страната ни, затова няма как решението за новото управление на летището да повлияе на мотоциклетния спорт. Като истинско престъпление обаче Петков определи закриването на Военно-въздушното училище в Долна Митрополия, което е с половинвековна история и традиции.
Не може да бъде закрито училището с аргумента, че на нас ни струва скъпо да обучаваме нашите пилоти, без да си направят труда за справка, че там са обучени няколко хиляди чужденци, посочи Румен Петков. Сега, вместо ние да акумулираме средства като държава и армия, ще плащаме в чужбина, за да обучаваме нашите кадри, подчерта той.