РАЗГРАД – Лагуната, отровила 34 деца в Исперих, била ничия

Лагуната край село Драгомъж, заради пробив в която бе хиперхлорирана водата в Исперих и отровени 34 деца и един възрастен, е с неизвестен собственик. Това обяви в свое решение Административен съд – Разград. Магистратите констатираха това, докато се произнасяха по дело за отмяна на заповед на РДНСК-Северен Централен район за събаряне на земно насипната яма за отпадъци от кравефермата край село Драгомъж, на местен ДПС-лидер.
Административното производство е водено срещу неизвестно лице, заповедта за премахване на незаконния строеж също е насочена към неизвестно лице. Въпреки това обаче е „съобщена” от РДНСК на собственика на кравефермата край село Драгомъж Гюнай Хюсмен, който я обжалвал. Административният съд в Разград остави жалбата му без разглеждане като недопустима и прекрати производството по нея. Право да обжалват подобно разпореждане имат собствениците или строителите на незаконни постройки – аргументираха се магистратите.
Ще припомним, че през януари 34 деца и един възрастен от Исперих бяха приети в разградската болница с диагноза хранително отравяне. Установено бе, че заразата е предизвикана от превишеното количество дезинфектанти в чешмяната вода.