СОФИЯ – Бъдещ парк в Младост стана сметище

Необходими са законодателни промени, които да предвиждат обезщетение за гражданите, чиито земи са с ограничено право на ползване повече от 50 години. Това коментира за Дарик общинският съветник от ГЕРБ Атанас Черешаров по повод сигнал в медията за нерегламентирано сметище на зелените площи, предвидени за „Източен парк” в София.
Хиляди декари земя в района между „Младост” и „Горубляне” са отредени за парк в устройствените планове, но зелените площи се насипват със земни маси и отпадъци и се получава своебразно сметище. Това алармира за Дарик Иван Димитров, председател на сдружение „Независим обществен контрол”: „Съществуващите парков те ги унищожават. За близките 10-20 години този район става неизползваем. Насипването се случва от 3-4 години насам денонощно. Има всичко – уж е земно маси, но има строителни материали, боклуци. Няма да се учудя, ако там са изсипвани и тоалетни”.
Иван Димитров добави, че са се обръщали многократно към инспектората за проверки, но отговорът е бил, че нямало какво да направят.