ПЕРНИК – Университетът в Перник чества една година

Европейският политехнически университет (ЕПУ) в Перник ще чества първата си годишнина на 10 юни – датата, на която миналата година Народното събрание взе решение за неговото създаване.
Двудневният празник ще започне на 9 юни с Международна научна конференция, съобщи на пресконференция президентът на висшето учебно заведение Тошко Кръстев. Участие в нея са потвърдили учени със световен авторитет, сред които проф. дтн Карл Енсфелнер – заместник-ректор на Университета по приложни науки в австрийския град Кремс, проф. д-р Хюсеин Зедан от университет “Де Монфорт”, Лестър, Великобритания и акад. Ричард Ингланд от Международната академия по архитектура в Малта.
Идеята е междууниверситетския форум да бъде ежегоден. В програмата на честването ще има шествие на студентите, български и чуждестранен учени ще бъдат удостоени с почетното звание “Доктор хонорис кауза”.
По време на тържествата за първи път ще прозвучи и химнът на ЕПУ. В съпътстващите прояви, сред които спортни състезания, изложба-живопис и поетична вечер, университетът ще приобщи към празника и перничани.