БУРГАС – Трима лекари на съд за смърт на родилка

Хирургът Александър Маджуров и гинеколозите Сияна Драгнева и Нина Добрева са подсъдими за смъртта на родилката Полина Димова. Процесът започна днес в Бургаския окръжен съд. Случаят е прецедент в Бургас, защото за първи път се стига до съдебно следствие за починал пациент в болнично заведение.
Тримата лекари, тогава работили в МБАЛ Бургас, са обвинени, че са проявили немарливост по време на работа, довела до смъртта на младата жена.
23-годишната Полина умира в реанимацията на Бургаската болница на 3 февруари 2008 г. Тя е изписана след раждането на дъщеря си и две седмици по късно претърпява операция от остър петиронит.
Прокуратурата обвинява д-р Александър Маджуров, че на 1 февруари 2008 година е пренебрегнал оплакванията на родилката и диагнозата на хирурга д-р Веселин Иванов от ДКЦ-І и въпреки че имал данни за възпление е отказал да я приеме в болницата, като не е вписал в медицинската документация проведената консултация.
Акушер-гинеколозите Сияна Драгнева и Нина Добрева са подведени под отговорност за немарливо изпълнение на служебни задължения и проведено неадекватно оперативно лечение, което е провокирало септичен шок.
За причиняване на смърт по непредпазливост при немарливо изпълнение на служебни задължения законът предвижда затвор от една до 6 години.