БЛАГОЕВГРАД – Оправдаха кмета Апостолов за документно престъпление

Председателят на Районния съд в Благоевград Екатерина Николова оправда подведения под наказателна отговорност кмет на Симитли Апостол Апостолов по дело за документна измама и длъжностно престъпление.
Градоначалникът бе даден на съд за неправомерно изплатени от фонд “Бедствия и аварии” 14 753 лева за укрепване на мост край симитлийското село Мечкул, заедно с неврокопския бизнесмен Велко Давидов – собственик на фирмата, извършила част от строително-ремонтните дейности, съгласно спечелен конкурс за обществена поръчка през 2004 година.
Часове преди произнасяне на оправдателната присъда днес, прокурорът по делото Георги Мадолев поиска 3 години затвор за Апостолов и лишаване от кметски правомощия. Съдът не призна и предявения от Областната администрация граждански иск в размер на 14 753 лева
За оневиняването на кмета на Симитли пред тричленния съдебен състав пледира адвокат Красимир Дуков, който изтъкна че по делото няма безспорни доказателства за подписване на документ с неистинско съдържание и умисъл за извършване на длъжностно присвояване на средства от държавата. Според защитата, подсъдим по това дело трябва да бъде бившият началник на отдел “Архитектурно-строителен контрол” в Общинската администрация Здравко Деливерски. Той обаче бе привлечен от прокуратурата в Благоевград като основен свидетел.