ПЛОВДИВ – Пловдивчанка плати 2 500 лв. за парно, без да го е ползвала от 2003 г.

2 406 лв. лв. сметка за топлинна енергия е платила 56-годишната пловдивчанка Ана Барукчиева за периода октомври 2003 – февруари 2011 г., научи Дарик. Парното й е спряно и през 8-те години топломерът й винаги е отчитал нулева консумация. В апартамента тя живее със съпруга си и дъщеря си. Жилището е 56 кв. м. и се намира във вход В на последния 8-ми етаж в бл. 70 в район „Тракия”.
По думите на Барукчиева домът й е изнесен и основната сградна инсталация не влиза в него. Тя обясни, че през стаите й минава само една тръба 1 цол, докато в апартаментите в долните етажи минават по 2 тръби с диаметър 1.5 цола. Не можехме да отоплим стаите и затова през 2003 г. спряхме парното и минахме на климатици, каза пловдивчанката. Въпреки всичко сметката й за парно през годините набъбвала, за да стигне колосалната сума от близо 2 500 лв. Оказва се, че според Закона за енергетиката, щом си абонат на ЕВН Топлофикация, плащаш без значение дали си ползвал парното или не, заяви Барукчиева. В момента тя дължи още 97 лв. за периода ноември 2010 – март 2011 г., но няма намерение да ги изплаща.
Днес по-рано на медиационно заседание юристи са изслушали двете страни – абонатът и топлофикационното дружество. От ЕВН категорично отказаха медийно присъствие по време на срещата, каза Барукчиева. Решението на законодателните консултанти е в полза на дружеството, като са се позовали именно на Закона за енергетиката. Потърпевшата обяви, че през 2007 г., когато отново се опитала да сезира институциите за неправомерното, по думите й, натрупване на сметка, ЕВН е водело 15 000 дела. Печалбата от спечелването им е вкарало в хазната на ЕВН близо 2 млн. лв. Според юридическа справка към момента Топлофикация води 10 000 дела.
Барукчиева е член на гражданското движение ДНЕС, които на 22 декември внесоха в Народното събрание 730 000 подписа срещу монополистите в България.