ПЛЕВЕН – Петър Дулев: Белене иска централата

Жителите на Белене искат да бъде построена атомната електроцентрала и обратните твърдения не са верни. Това мнение изрази пред Дарик днес кметът на крайдунавската община Петър Дулев. Повод за коментара му е провелия се вчера автопоход против строежа на втора атомна централа у нас и твърдения на организаторите, че хората в Белене не искат АЕЦ, а работа.
В подкрепа на своята теза Петър Дулев подчерта функционирането на Професионална гимназия по ядрена енергетика в Белене, където се готвят специалисти. По думите му младите хора учат там, за да могат след като завършат и висшето си образование да работят в бъдещата АЕЦ. В града няма брожения срещу строежа на централата, защото това е условие и гаранция за социално и икономическо развитие на региона, подчерта той.
Що се отнася до предложението на еколозите за превръщане на площадката на АЕЦ Белене в индустриална зона, кметът поясни, че това е било предложено от общинските съветници в града на правителствата у нас преди доста години. Беше направено по времето на прехода, когато проектът беше замразен, посочи той.