РАЗГРАД – ГЕРБ предлага 50% отстъпка от такса смет за бизнеса в Разград

Общинските съветници от ГЕРБ внесоха докладна за промяна на Наредбата за местните данъци и такси в община Разград – това съобщи областният лидер на управляващата партия депутатът Тодор Димитров.
Предложението е свързано с оплакванията на бизнеса в общината за увеличение на такса смет в някои случаи в до 4 пъти спрямо предходната година. Разликата се получава след промяна в Наредба №14, приета в края на миналата година. Според нея за база за определяне на налога, който е 6,5 промила, се приема по-високата от двете оценки – отчетната или данъчната. Тази промяна пък е следствие от изменение в Закона за местните данъци.
Тъй като промилът не може да се променя по средата на годината, предлагаме въвеждане на отстъпка за бизнеса – обясни съветничката Радиана Димитрова. Според предложението на ГЕРБ всеки предприемач, платил налога между 1 март и 30 юни, ще ползва 50% отстъпка, за настоящата година тази клауза ще влезе в сила със задна дата и на вече платилите такса смет ще се възстановят 50% от стойността й.