Петър Ралчев “Нека да има повече хора като Павел и Румен Вълневи, защото българското изкуство има нужда от тях!”

Той пристигна директно от международният фестивал „Балкански Трафик” в Брюксел, където бе един от специалните гости. Квартетът ще свири в университети, концертни зали и клубове, пред американски музикални и танцови общности и пред българи. Ралчев е една от най-ярките звезди на съвременната българска музикална сцена. Създател на уникален стил на музициране, който описва като „виртуозност, мелодичност, богата хармония и импровизация”, той е източник на вдъхновение за много млади акордеонисти по света днес.  Наследил от народната традиция богатство от мелодии, ритми и тактове, той ги доразвива и отвежда в нови измерения. Дълбокото познаване на народната музика, съчетано със солидно класическо образование в Националното училище за музикално изкуство в Пловдив, му позволяват да се развие неимоверно, да разчупи бариерите на много жанрове и да ги обедини в изтънчена, калейдоскопична музика. Възприятията му са отворени и към музиката на други народи, и днес той е един от най-търсените акордеонисти в Европа. Освен солови участия той свири в няколко многоетнически групи като The Other Europeans Band, No Border Orchestra, Accordionale, Danube Ship Orchestra, Arabesque и други, и участва и в много български проекти.

Останалите членове на квартета са представители на най-младото поколение творци мигрирали в „Новия Свят” и пренесли със себе си ценно съкровище: знания, умения и опит, коренящи се дълбоко в традициите на българското старо село. Същевременно те са преминали през интензивно обучение в елитни музикални школи и са обогатени от музиканите традиции и на други части на света. Резултатът е музика, която омайва и очарова: стъпила на здрави основи, но еклектична и търсеща.

Николай Георгиев (китара) е завършил Националното Училище за народни изкуства „Филип Кутев”, след което е продължава обучението си в Музикалната Академия в град Пловдив. Свирил е различни групи в България и САЩ. Понастоящем е член на Оркестър Колорит в Чикаго. Николай е изключително творчески надарен музикант, чийто подход към инструмента е вдъхновен от различни стилове и изпълнители. Той се вписва отлично в музиката на Ралчев.

 

Илиана Марудова-Георгиев (вокал) е започнала кариерата си като ученичка на Анка Кушлева, след което е завършила Националното Училище за Народни Изкуства в Широка Лъка, и е продължила обучението си в Музикалната Академия в град Пловдив. Там тя е учила до пристигането си в САЩ. Илиана е пяла с много вокални групи и оркестри в България и САЩ. Тя с удоволствие изпълнява песни от всички етнографски области на България.

Петър Илиев (тъпан) е танцьор и хореограф, чиято кариера стъпила на богатите музикални и танцови традиции на неговия род. Завършил е Националното Училище за Танцово Изкуство и Държавен Танцов Институт- Ню Йорк. Понастоящем е директор на програмата „Танцова Работилница”. Творческите му заложби, широките познания в спецификата и развитието на българската народна музика го правят един от малкото музиканти, откликващи адекватно на виртуозността на Ралчев.

 

Главен спонсор на Турнето в САЩ и КАНАДА е AMERIFREIGHT SYSTEMS LLC – собственици ПАВЕЛ и РУМЕН ВЪЛНЕВИ.

 

За повече информация: www.petarralchev.com/tour.php

 

План на Турнето на Петър Ралчев в САЩ и Канада 2011:

 

April 21 Bloomington, IN – Serendipity Martiny Bar, 8 PM

http://www.serendipitymartini.com/

 

April 22 Chicago, IL – Restaurant “Mehanata”, 8:30 pm

1141 Lee Street, Des Plaines, IL 60016-6516

For information: (847) 824-0100 ‎ For tickets: (847) 924-2774 , $20

[email protected]

   

April 27 Chicago, IL – Old Town School of Folk Music – Concert

http://www.oldtownschool.org/concerts/2011/4/27_ralchev.html

 

April 28 Chicago, IL – Old Town School of Folk Music – Workshop

http://www.oldtownschool.org/classes/register/workshops.php?type=Workshop&Day_of_Week=Thursday

  

April 29 New York, NY – Hungarian House

Friday 7:00pm – 11:30pm
7:00 pm VIP dinner, 8:30 pm live music dance party
United Bulgaria and Balkan Café Present

http://www.brownpapertickets.com/event/169738

  

April 30 New York, NY – Master Class

Please contact [email protected] if you are interested.

 

May 1 Boston, MA – Center Madara

http://www.bgmass.com/

 

May 3 New York, NY – Drom/East Village Music Club

http://www.dromnyc.com/events/771/petar-ralchev-quartet

  

May 7 Toronto, CANADA – Igranka

http://www.igranka.com/

 

May 8 Montreal, CANADA – Zornica and Bourque-Moreau Associés

http://www.zornica.com/

http://www.bourque-moreau.com/concert-petar-ralchev-2.html

  

May 11 Philadelphia, PA – Crossroads Music

http://crossroadsconcerts.org/

 

May 12 Staunton, VA – Mockingbird Restaurant

http://www.mockingbird123.com/

 

 May 13 Pittsburgh, PA – Serbian Club

http://www.americanserbianclub.net/

 

May 14 Washington, DC – Ivan Velev/Bulgarian Association

All Info: www.bit.ly/ralchev-dc-info
Tickets Online: www.bit.ly/ralchev-dc-tickets
 

May 15 San Diego, CA – Vassya Val’s Events

http://www.vassya.info/

 

May 21 Los Angeles, CA – Cafe Aman

http://www.phantomranch.net/folkdanc/coffeehs/cafe_aman.htm

  

 

May 25 Berkeley, CA – Ashkenaz Music & Dance Community Center

www.ashkenaz.com  

 

May 27 Berkeley, CA – Subterranean Art House

https://www.brownpapertickets.com/event/158457

 

May 28 San Francisco, CA – Sts Cyril & Methodius Festival/Croatian American Cultural Center

http://www.slavonicweb.org/

  

May 31 Eugene, OR – WOW Hall

http://www.wowhall.org/events.php

 

 

June 2 Vancouver, BC, CANADA
 

June 3 Seattle, WA – Balkan Dancers/Russian Cultural Center

http://www.seattlebalkandancers.org/

 

 

 

На 22 –ри Април 2011 г. ресторант Механата бе препълнен от хора, дошли да чуят музиката на българския виртуоз. Имаше и много американци, което не бе изненада, понеже е известно че българският фолклор се цени високо в САЩ, Япония и по света.
Най-голямата маса бе запазена за собствениците и служителите на
AMERIFREIGHT SYSTEMS LLC. В знак на благодарност Петър Ралчев и неговият квартет изпълниха песен специално написана в чест на двамата братя Павел и Румен Вълневи – собственици на AMERIFREIGHT SYSTEMS LLC.
Наблюдавайки с какво уважение българите в Чикаго слушаха изпълненията на Петър Ралчев за пореден път се хванах на мисълта, че българският дух е в процес на възраждане и че този процес е по-силен тук, отколкото в България.
Българите в САЩ и Канада имат потребност от българска фолклорна музика, съвременна българска поп и рок музика, български театър и т.н. За съжаление в количествено отношение от България се
импортира предимно поп фолк, понеже това е първо по-лесно и второ носи добри доходи на импортиращите. Печалбата от поп фолка, обаче, е само за организаторите, докато потребителите биват духовно ограбени.
Поп фолкът постепенно и неизбежно ще заеме полагащото му се място в периферията, а не в центъра на българския шоу бизнес, но за да се ускори този процес в САЩ и КАНАДА   всеки един от нас трябва да допринесе с нещо и най-вече българските медии, българските бизнеси, българските църкви, институции и организации.
За мен беше приятна изненада, че в ресторант
Механата нямаше място за всички желаещи да заплатят, за да слушат българска фолклорна музика! Присъстваха българи  на различна възраст, включително и много млади.
Този концерт на Петър Ралчев определено донесе радост на хората, които освен че имаха удоволствието да видят познати и приятели, се наслаждаваха на музикалния гений на Петър Ралчев и компания в една уютна домашна обстановка.
По време на паузата в концертната програма
плувналия в пот Петър Ралчев любезно се съгласи да си почине, давайки интервю за в. България СЕГА и BG7 RADIO.
Скромният български музикант сподели, че една на пръв поглед
случайност – детският акордеон в дома му, се превръща в негова съдба. Петър поясни, че според него музиката в едно общество има преди всичко възпитателна функция. По темата -български поп фолк,  българският виртуоз говори с неохота и квалифицира оценката си към този музикален жанр като неположителна. Основният акцент на г-н Ралчев бе върху ролята на AMERIFREIGHT SYSTEMS LLC. за записването на новия му албум и организирането на турнето в САЩ и КАНАДА. Този албум и това турне нямаше да са възможни без AMERIFREIGHT SYSTEMS LLC . Нека да има повече хора като Павел и Румен Вълневи от AMERIFREIGHT SYSTEMS LLC, защото българското изкуство има нужда от тях! апелира в края на интервюто си Петър Ралчев.
В заключение, от мое име и от името на екипа на в. България СЕГА искам също да благодаря на Павел и Румен Вълневи и на компания AMERIFREIGHT SYSTEMS LLC. за това, че са умни бизнесмени и много качествени българи, които подкрепят българската култура, българския спорт, българските медии, българската кауза като цяло и имат голям принос в процесите на самоорганизирането на българската общност в САЩ и КАНАДА!

 

Светлозар Момчилов
в.
България СЕГА
www.bulgariasega.copm

 

Чуйте по-долу интервюто на BG7 RADIO с Петър Ралчев!